Čelím výhrůžkám, že mě rozřežou a rozsekají, stěžuje si kreslíř Mareš

25.05.2010 15:20

Podle kreslíře Zeleného Raoula Štěpána Mareše se v poslední době množí e-maily, které mu hrozí fyzickou likvidací.

Čelím výhrůžkám, že mě rozřežou a rozsekají, stěžuje si kreslíř Mareš

Kreslíř komiksu Zelený Raoul Štěpán Mareš tvrdí, že díky svým karikaturám českých politiků čelí výhrůžným dopisům a mailům. „Většinou to je velmi vulgární," upřesnil pro ParlamentniListy.cz Mareš.

„Před dvěma měsíci jsem dostával až dvě stě mailů měsíčně," dodal Mareš. „Není příjemné číst, že vás někdo rozřeže a rozseká a následuje sled nejodpornějších nadávek," přiblížil obsah anonymních e-mailů ve své schránce Mareš.

Karikaturista Mareš je nejznámější právě díky komiksu Zelený Raoul, který vychází na stránkách týdeníku Reflex od roku 1995. Tvrdí, že nejvíce stížností od karikovaných politiků přichází od ČSSD, kdy v jejím čele stojí Jiří Paroubek.

„Co je ve vedení Jiří Paroubek, je ten tlak na redakci větší, dokonce poslal osobní dopis vydavateli Michaelu Ringierovi, aby s tím takzvaným komiksem Zelený Raoul něco udělal," tvrdí Mareš.

Vedoucí PR Lidového domu Petr Dimun nebere slova Mareše vážně. „Asi za ním přijedu a zakroutím mu ruku, aby nemohl kreslit. To mu vzkažte," s nadsázkou pro ParlamentniListy.cz odmítl Dimun Marešovy výroky.

Paroubek nerozumí humoru

Podle karikaturisty Jiří Paroubek humoru nerozumí, když se kvůli satirickému komiksu i soudí. Žalobu ztvárnění pohlavního aktu mezi ním a Petrou Paroubkovou český soud zamítl, stížnost nyní míří do Štrasburku.

Podle Dimuna již to, že soud manželé Paroubkovi prohráli, je důkazem, že v Česku není ohrožena svoboda slova.

„Jiří Paroubek nerozumí satiře a humoru. Maximálně tomu komunálnímu, který prezentuje na předvolebních setkáních s Jiřím Krampolem," tvrdí ale Mareš.

A jedním dechem dodává, že tyto manýry něco zakazovat neměl ani Václav Klaus, Miloš Zeman, nebo „ten chudák Gross". „Nepohodlné zadupat. Vyvézt za hranice. Slovo papaláš je u Jiřího Paroubka na místě. Gestikulace i jeho vzhled. Takoví lidé jako on a hejtman David Rath jsou pro mě jako člověka zjevení, neštěstí," vyznal se Mareš.

Dimun říká, že se jedná o míru a ta byla týdeníkem Reflex opakovaně porušena. "Popsal to filosof Václav Bělohradský. Reflex přispívá ke zhoršování demokracie v České republice," zdůraznil Dimun.

Související:
Filosof Bělohradský zdůvodňuje, proč je třeba volit levici

Emigrace? Je to nadsázka, ale obávám se o svobodu slova

Mareš naznačil, že emigruje v případě, že se premiérem opět stane Jiří Paroubek, jak to již uvedla zpěvačka Eva Pilarová nebo obecněji Aneta Langerová. „Je to zpola nadsázka. Ale podívejte se na tiskový zákon na Slovensku. Je to za humny," obává se Mareš.

„Kdybych na tom byl jako ten člověk, jenž to myslel upřímně a teď je milionář, neváhám a mizím," doplnil Mareš s poukazem na kariéru expremiéra Stanislava Grosse.

Podle Mareše kvalitní politická satira zmizela z televizních obrazovek. „Česká soda by dnes fungovat na veřejnoprávní televizi nemohla," míní.

Lidé jako Jiří Paroubek, David Rath, Vojtěch Filip a Miroslav Grebeníček podle něj ohrožují svobodu slova v této zemi. Sám Mareš se označuje jako pravicový volič a podle něj by do politiky měli vstupovat lidé, kteří zbohatli mimo politickou scénu.

Dále čtěte:
Pilarová: Emigruji, když bude Paroubek v čele státu
Pilarová se opřela do levice. Od té doby čelí vulgárním útokům

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…