Věci veřejné mají velký potenciál se vnitřně rozhádat, míní Pehe

31.05.2010 14:42

Nové strany – TOP 09 a VV – nejsou ve skutečnosti politické strany, ale kluby či hnutí organizované okolo charismatických lídrů, píše na svém blogu politolog Pehe.

Věci veřejné mají velký potenciál se vnitřně rozhádat, míní Pehe

Jiné než všeobecně rozšířené hodnocení výsledku voleb nabízí ředitel New York University v Praze a politický komentátor Jiří Pehe. „Ačkoliv hodně uslyšíme o údajném vítězství pravice, skutečnosti je, že strany, které jasně požadovaly škrty a neoliberální reformy, tedy ODS a TOP 09, získaly dohromady tolik, kolik získala ODS sama v roce 2006, tedy 36 procent hlasů," připomíná Pehe.

Podle něj nové strany - TOP 09 a VV - nejsou ve skutečnosti politické strany, ale kluby či hnutí organizované okolo charismatických lídrů. Případná koalice ODS s těmito „stranami" bude vysoce nestabilní. „Zejména VV mají velký potenciál se vnitřně rozhádat. Většina občanů neví nic o politicích v druhé řadě za Radkem Johnem, strana je navíc víceméně soukromou firmou, jejíž majetkové poměry jsou asi tak transparentní, jako v případě akciovek s anonymními akciemi," domnívá se politolog.

Protikorupční opatření slibovaná VV nebudou vonět kmotrům v ODS

Ten nevidí Věci veřejné jako pravicovou, ale populistickou stranu, která se momentálně spíše kloní k pravici než k levici. První vážné pnutí v případné „pravicové" koalici Pehe očekává, budou-li VV požadovat skutečná protikorupční opatření tak, jak strana slíbila svým voličům. „Taková opatření jsou nepřijatelná pro kmotry v ODS. Přistoupí-li na ně Nečas, nemusí politicky v čele ODS přežít," upozorňuje politolog na svém blogu.

Pehe tvrdí, že předseda ČSSD Paroubek nemusel nutně odstupovat z čela strany, ale projevil se nejen jako formát, jak poznamenali dokonce i někteří pravicoví politici, ale také jako demokrat. „Lidé, kteří ho v médiích vykreslovali jako člověka, jenž je zcela pohlcen nedemokratickou touhou po moci za každou cenu, by se mu měli omluvit. Neomluví se, nejsou totiž stejný formát jako Paroubek," glosuje Pehe.

Bude zajímavé sledovat, jaké výzvy budou na Facebooku za pár měsíců

Politolog je zvědav na reakci pravicových médií na nového předsedu ČSSD. „Ukáže, do jaké míry byl pro ně skutečným problémem Paroubek a do jaké míry je ve skutečnosti motivuje ideologicky zaslepená nenávist vůči ČSSD," píše Pehe a připomíná, že démonizován svého času byl totiž i Vladimír Špidla coby prý nepolepšitelný levičák. Část médií mu dokonce přezdívala Vladimír „Iljič" Špidla. Stanislav Gross byl mediálně popraven za prohřešky zcela srovnatelné s nejasnými finančními machinacemi některých politiků v pravicových stranách, z nichž někteří nyní dokonce uspěli pod značkou nových stran.

Politický komentátor připomíná, že mladá generace, která drtivou většinou podpořila pravicové strany, začne během několika příštích let přicházet ze škol na pracovní trh. „Bude zajímavé sledovat politické preference této generace za čtyři roky. Bude také zajímavé sledovat, jaká témata a výzvy budou vládnout Facebooku už za několik měsíců," uzavírá svůj blog Pehe.

Související:

Pehe: Speciál Moravcových Otázek se stal politickým hororem 

Pehe: Paroubkovi se nelze divit, že některá média bojkotuje 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…