Jančík porazil odpůrce, Nejvyšší soud černé duše v ODS neřešil

01.06.2010 12:19

Zase uspěl! Usnesení regionálního sněmu ODS, které v roce 2007 posílilo přes podezření z nakupování černých duší moc starosty Prahy 5 Jančíka, zůstává v platnosti, uvádí Aktuálně.cz.

Jančík porazil odpůrce, Nejvyšší soud černé duše v ODS neřešil

V roce 2007 si starosta Prahy 5 Milan Jančík ještě více upevnil pozici usnesením regionálního sněmu Občanské demokratické strany, protože změnilo počet členů rady a zvolilo nové vedení, ve kterém už měli většinu Jančík a jeho spolupracovníci. Starostovi odpůrci v ODS ho podezírali z nákupu černých duší a dožadovali se, aby soud usnesení zrušil.

Zatímco Obvodní soud v Praze 1 rozhodl, že usnesení je neplatné, pražský městský soud rozhodl ve prospěch ODS. Podle soudců stát nemá co zasahovat do vnitrostranických problémů, rozhodnutí o platnosti nebo zrušení sněmu je výlučně v pravomoci politické strany.

Státní orgány nemohou zasahovat do činnosti politických stran

Nespokojení politici ODS se ale ještě obrátili s dovoláním na Nejvyšší soud. Podle nich bylo porušeno právo člena politické strany na soudní ochranu. „Jestliže toto právo nižší soudní instance neuznaly, pak nesprávně vyložily pojem soudní pravomoci," uvedli stěžovatelé s tím, že jde o v Česku o zásadní, dosud neřešený spor. Nejvyšší soud ale jejich dovolání zamítl, uvádí Aktuálně.cz.

Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného soudcem Ludvíkem Davidem soud skutečně v této problematice nemá možnost zasáhnout, není to v jeho pravomoci. „Podle Ústavního soudu požívají politické strany na základě svého statusu zvýšenou ochranu, spočívající mimo jiné v přímém zákazu zasahování státních orgánů do jejich postavení a činnosti," uvádějí soudci Nejvyššího soudu.

Nižší instance nebyly oprávněny zkoumat žalobní tvrzení

A pokud politici z ODS žádali přezkoumání rozhodnutí oblastního sněmu, které stanovilo personální poměry ve sdružení, jde už o rozhodnutí, ke kterému nemá soud právo. „Jde o flagrantní přesah vůči zákonu a nižší instance nebyly ani oprávněny zkoumat žalobní tvrzení, vztahující se ke konkrétním procedurálním či věcným aspektům napadeného rozhodnutí," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Související:

Jančík mohl být odvolán, nepovedlo se. Chyběli tři zastupitelé 

Jančík nečeká pamětní desku, ale rovnou sochu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…