Stížnosti na volby? Nelíbí se například součty preferenčních hlasů

02.06.2010 10:14

Nejvyššímu správnímu soudu již přišlo prvních pět stížností na volby. Jenže je kupodivu nepodaly politické strany, ale voliči. Zpochybnili například součty preferenčních hlasů v některých obvodech.

Stížnosti na volby? Nelíbí se například součty preferenčních hlasů

Desetidenní lhůta, v níž lidé mohou zpochybnit výsledky voleb do Poslanecké sněmovny, začala dnes a skončí v pátek 11. Června. „Poté má soud 20 dní na projednání a rozhodnutí," vysvětlil ČTK mluvčí soudu František Emmert.

Součet preferenčních hlasů napadl například volič z Prahy-Břevnova. Údajně zakroužkoval čtyři kandidáty, z nichž dva však měli ve finálních součtech u preferenčních hlasů nulu. Obdobnou stížnost podal volič z jednoho obvodu v Ostravě. Další stížnost směřuje proti volbám v Jilemnici. Tam měl volič údajně problémy s voličským průkazem. Jiný zase poukázal na to, že v den voleb prý četl v tisku inzerát ČSSD.
 

Stížnosti přišly již v pondělí

Ačkoliv lhůta pro zpochybnění voleb začíná až dnes, některé stížnosti přišly už v pondělí a úterý. Zatím není jisté, jak s nimi soud naloží. "Je možné, že je odmítne kvůli předčasnosti," uvedl pro ČTK Emmert. Volebními stížnostmi se u NSS zabývá speciální sedmičlenný senát.

Ani v případech, kdy soud při hlasování v roce 2006 našel chyby, stížnostem nevyhověl. Pochybení totiž nemohla ovlivnit výsledek voleb.

Preferenční hlasy byly ve stížnostech i z roku 2006

A o jaké chyby šlo? Například ve Znojmě a Českém Těšíně volební komise nezapočítaly preferenční hlasy. Psychiatrická léčebna v Dobřanech v Plzeňském kraji zapomněla zapsat na zvláštní seznam voličů jednoho z pacientů, který měl omezenou způsobilost k vykonávání právních úkonů.

Další pochybení mělo podle NSS na svědomí ministerstvo financí, které nevyplatilo SNK Evropským demokratům příspěvek za mandáty v pražském zastupitelstvu.

Související:

Začíná desetidenní lhůta pro zpochybnění voleb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…