Od soudu odešel Šinágl s nepořízenou: Grebeniček se mu omlouvat nemusí

02.06.2010 13:06

Bývalý předseda a poslanec KSČM Miroslav Grebeníček se nemusí omluvit antikomunistovi Janu Šináglovi za tvrzení, která o něm napsal ve své knize Hradba vzdoru. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci.

Od soudu odešel Šinágl s nepořízenou: Grebeniček se mu omlouvat nemusí

Vrchní soud posuzoval verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 26. března, proti kterému se Šinágl odvolal. Nakonec jeho výrok potvrdil, takže se mu Grebeníček omlouvat nemusí.

Žalobou na ochranu osobnosti se Šinágl po Grebeníčkovi domáhal omluvy v celostátním vydání deníku Právo. Důvodem mu byla kniha Hradba vzdoru, kterou Grebeníček vydal. V knize uvádí, že Jan Šinágl měl na jedné z akcí Konfederace politických vězňů v roce 2007 napadnout a zranit jednoho z organizátorů akce. Šinágl ale takovou informaci popírá a říká, že ho tvrzení poškozuje. Proto se se žalobou na ochranu osobnosti obrátil na soud. Požadoval po Grebeníčkovi soukromou i veřejnou omluvu.

Krajský soud sice na základě důkazů zjistil, že se konflikt při setkání politických vězňů skutečně stal, neví se však, zda skončil zraněním. Šináglovo údajné napadení na Svatém Hostýně vyšetřovala přestupková komise, která ovšem konstatovala, že aktivista nijak zákon neporušil.

Šinágl: měl informaci ověřit

Soud také zmínil, že Grebeníček si při popisu napadení vypomáhal citací předsedy konfederace Františka Šedivého. Šinágl přesto žaloval přímo Grebeníčka s tím, že ani odkaz na pramen nezbavuje autora odpovědnosti za obsah jeho knihy. Šinágl míní, že měl Grebeníček informaci ověřit dříve, než ji použil ve své knize. Ani tato tvrzení ale na Vrchní soud nezapůsobil.

Reálný základ tam je, míní soud

 „Co Grebeníček o Šináglovi v knize napsal, jednoznačně má reálný základ v důkazech. Proto jsme odvolání museli zamítnout jako nedůvodné," vysvětlil v této souvislosti pro server novinky.cz mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Čtěte také:

Grebeníček (KSČM): Vládnout se chystá »elita«

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…