Expertní týmy ODS: Bez Zahradila, ale s Langrovým mužem

03.06.2010 15:14

Na úterním grémiu ODS se schvalovalo složení vyjednávacích týmu pro jednotlivé rezorty. Podle informací serveru ParlamentníListy.cz si předseda europoslaneckého klubu Miroslav Ouzký mírně řečeno velmi přál být ve skupině pro životní prostředí. Argumentoval tím, že se jím zabýval v Evropském parlamentu. Ale protože sem byl již jmenován David Vodrážka, dostal se do skupiny pro obranu a zahraničí.

Expertní týmy ODS: Bez Zahradila, ale s Langrovým mužem

Zahraničí bez Zahradila

V této skupině kupodivu není europoslanec ODS a místopředseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil, který vždy patřil k hlavním architektům zahraničně politické strategie ODS. 

Zahradil nebyl ten den na zasedání grémia přítomen, protože zařizoval věci v Bruselu. Do zahraniční skupiny měl Ouzkého navrhnout místopředseda strany, který však již svůj post nebude na kongresu obhajovat, Petr Gandalovič.

„Význam těchto expertních skupin bych zase nepřeceňoval a to, že tam nejsem mi nevadí. Případnou koaliční dohodu bude stejně schvalovat skupina vyjednávačů K9 ze všech tří jednajících stran. V expertní skupině pro zdravotnictví také není Daniela Filipiová, ačkoli je naší hlavní mediální tváří v oblasti zdravotnictví," řekl ParlamentnímListům.cz Zahradil.

Tluchořova práce?

V expertní skupině jsou i lidé, kteří lídrovi ODS Petru Nečasovi nejsou příliš blízcí a mnohdy jsou spíše, byť zatím v tiché, opozici proti němu. Například ve skupině pro podnikání a dopravu jsou Petr Gandalovič, Petr Bendl a Pavel Drobil.

Ve skupině pro vnitro a právo je Zdeněk Zajíček, což byl člověk blízký Ivanu Langerovi. „Podle mě se dle složení těchto skupin snaží posílit své oslabené postavení Petr Tluchoř. Divím se, že Petr Nečas k tomuto svolil. Možná, že nechce, aby se proti němu před kongresem zformovala silná opozice a tak jsou tam i členové ODS, kteří nejsou jeho spojenci. Například Ouzký, ten se tam podle mých informací vyloženě cpal," uvedl další člen vedení ODS.

Čtěte také:
Zbavil jsem zemi Paroubka a Topolánek mě popravil, lituje Langer
Bývalí nepřátelé z ODS domlouvají ministerstvo životního prostředí


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

16:04 Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyje…