Starosta Jančík končí. Minimálně po volbách

09.06.2010 11:34

Starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) nebude v podzimních komunálních volbách kandidovat. Oznámil to ČTK. Jančík dlouhodobě čelí kritice politických oponentů i části ODS kvůli některým problematickým krokům. Nedávno byl odvolán z funkce místopředsedy pražské ODS.

Starosta Jančík končí. Minimálně po volbách

Před volbami do Poslanecké sněmovny byl odvolán z funkce místopředsedy pražské ODS. Bylo to kvůli obavám, že Jančíková politika patří mezi příčiny, proč v Praze klesla voličská obliba ODS.

Jančík ve středu rovněž uvedl, že zůstane starostou Prahy 5  do konce nynějšího volebního období, jež by mělo skončit podzimními komunálními volbami. Naznačil, že po odchodu z politiky se bude zabývat podnikáním.

"Mělo se to ale stát o jedno volební období dříve," řekl ČTK opoziční zastupitel Michal Tuček. Podobně se vyjádřil i další zastupitel Ondřej Gál, podle kterého byl starosta k tomuto kroku  dotlačen. 

Jančíkovi už před těmito volbami hrozilo, že přijde i o křeslo starosty Prahy 5. Jeho odpůrci chtěli hlasovat o jeho odvolání 20. května, ale Jančík toto zasedání zastupitelstva páté městské části zrušil. Nový termín stanovil na čtvrtek 10. června.

Jančíka prozatím na radnici podporovala část ODS, ČSSD, SNK ED a někteří nezávislí zastupitelé. V poslední doby se proti němu začal stavět jeho první místostarosta Petr Horák (ODS). S podporou Jančíka začali váhat také sociální demokraté, jejichž předsedou je v Praze 5 bývalý šéf strany Jiří Paroubek.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…