Sociální demokracie chce v čele sněmovny Zaorálka

10.06.2010 16:30

Přestože tři strany plánované vládní koalice daly opakovaně najevo, že předsedu sněmovny vyberou ze svého středu, poslanecký klub ČSSD navrhl svého kandidáta.

Sociální demokracie chce v čele sněmovny Zaorálka

Vypadá to jako boj s větrnými mlýny. Představitelé ODS, TOP 09 i Věcí veřejných se opakovaně vyjádřili, že Sněmovnu povede poslanec zvolený za jednu z těchto tří stran. Přesto poslanecký klub ČSSD oznámil, že schválil nominaci Lubomíra Zaorálka na funkci předsedy Sněmovny.

„Rozhodně nepřistoupíme na obchod: funkce za program," řekl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jako vítězi voleb by měl post předsedy Sněmovny sociální demokracii náležet. „ČSSD získala ve volbách 22 procent hlasů, to je nejvíce ze všech stran zastoupených ve Sněmovně, i proto přicházíme s vlastním kandidátem do vedení Sněmovny," řekl Sobotka. Zároveň ale odmítl, že by místo v čele Sněmovny byla strana ochotna vyměnit za programové ústupky.

Zkouška soudržnosti tvořící se koalice: referendum a poplatky

Politici rodící se vládní koalice sice původně hovořili o tom, že by sociální demokracie mohla pozici předsedy Sněmovny za určitých okolností získat, po včerejším jednání už ale zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných naznačili, že se přiklánějí spíš k tomu, aby v čele dolní komory parlamentu stál zástupce většiny ve Sněmovně.

Sociální demokraté se rozhodli otestovat také soudržnost rodící se vládní koalice tím, že předložili už nové Sněmovně sérii vlastních návrhů zákonů - o přímé volbě prezidenta, obecném referendu i zrušení poplatků u lékaře.

S jednáním o závěrech Bezděkovy komise se musí počkat až na vládu

Na zavedení přímé volby hlavy státu tlačí Věci veřejné a po dnešním jednání lídrů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných šéf občanských demokratů Petr Nečas oznámil, že na přímé volbě hlavy státu má vznikající koalice zájem a experti začnou připravovat konkrétní návrh.

K otázce průchodnosti reformy důchodového systému napříč politickým spektrem uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, že závěrečným materiálem Bezděkovy komise se budou pečlivě zabývat, ale zatím není možné jednat. Legitimitu vyzvat k jednání bude mít až vláda vzešlá z voleb, a ta zatím neexistuje.

 

Související:

Rodí se spor: Předsedou Sněmovny by měl být někdo z koalice, tvrdí Tluchoř 

John: Šéfem sněmovny nebude sociální demokrat, nemají na to 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…