Miliony na účtu lidovců nepřistály. Kalousek nemůže za Čunkovy bláboly

12.06.2010 6:54

Na počátku byla jedna strana. Na konci jsou dvě: poražená KDU-ČSL a triumfující zdánlivě zcela nová TOP 09. Ta původní měla slíbený tučný sponzorský dar, ale nikdy ho nedostala, píše týdeník Ekonom.

Miliony na účtu lidovců nepřistály. Kalousek nemůže za Čunkovy bláboly

Málokdo si vzpomene,že tou poslední kapkou, která rozdělila lidovce bylo povolení kurzových sázek. Někdejší předseda lidovců Jiří Čunek k tomu nyní říká, že v roce 2008 dostal nabídku sponzorského daru ve výši osm až deset milionů korun, když sázení přes web bude povoleno. Setkal se s Markem Dospivou, spolumajitelem investiční skupiny Penta, do jejíhož majetkového portfolia patří sázková kancelář Fortuna. K setkání mělo dojít na Dospivovu žádost.

„Musím předeslat, že se během té schůzky choval korektně a slušně. Říkal, že domácí firmy jsou oproti zahraničním protiprávně znevýhodněny, že by tudíž uvítali, kdyby se to napravilo. Já jsem říkal, to není moje oblast, poradím se s ministrem Kalouskem," popisuje Čunek. Dospiva prý lidovcům za odstranění protiprávního stavu přislíbil dar. „Pokud si vzpomínám, mluvil o osmi nebo deseti milionech korun," uvádí expředseda.

Povolení kurzových sázek přes internet nebylo samo sebou

Dva dny poté šel za ministrem financí a spolustraníkem Miroslavem Kalouskem, aby zjistil, jak se věci mají. O možnosti sponzoringu mu prý řekl také. Kalousek ale odpověděl, že Česká republika žádnou povinnost povolit internetové sázení nemá, je to čistě její věcí. „Zavolal jsem potom panu Dospivovi a sdělil jsem mu, že jelikož to dělat nemusíme, tak to dělat nebudeme. On to akceptoval, žádný tlak na mě nevyvíjel, tím to skončilo," uzavírá historku Čunek.

I on byl překvapen, když Kalousek následně kurzové sázky přes web povolil. Vzhledem k předešlým zkušenostem se Čunek domnívá, že to nebylo samo sebou. „Já jsem žádnou nabídku od nikoho nedostal, jestli KDU-ČSL, to nevím. Stejně tak nemohu za to, co blábolí pan Čunek," reagoval Kalousek na dotaz týdeníku Ekonom. Se svým tehdejším stranickým předsedou se prý o internetovém sázení bavil jen jedinkrát, a to až v době, kdy chystal jeho povolení.

O skutečném dárci rekordních 11 milionů pro TOP 09 se jen spekuluje

Příběh s Pentou nemusí nic znamenat, zvlášť když nelze doložit jeho pravdivost. Ale i tak nutí k opatrnosti, kdykoli se o Pentě a TOP 09 začne hovořit. První zmínka v médiích zazněla v souvislosti s brněnským podnikatelem Dušanem Novotným, vystudovaným veterinářem, který loni dal nové straně rekordních 11 milionů. Zajímavé totiž je, že Novotný, který se s šéfy TOP 09 osobně poznal až po poskytnutí daru, kdysi založil síť lékáren Česká lékárna a svůj podíl prodal právě Pentě.

Už začátkem letošního roku se objevily v podnikatelských kruzích spekulace, že Novotného dar je ve skutečnosti darem od Penty. Právě příběh s internetovým sázením patrně poskytuje živnou půdu pro tyto fámy. Týdeník Ekonom se v minulých dnech opakovaně snažil podnikatele Novotného oslovit, aby se k celé věci vyjádřil, vždy neúspěšně.

Proti rozšíření letiště ve Vodochodech se nepostavil jen místopředseda Kalousek

Když se 12. května v předvolební televizní debatě řešila otázka rozšíření letiště v Praze-Vodochodech, čtyři z pěti stranických lídrů se vyslovili proti tomuto kontroverznímu projektu, za nímž stojí skupina Penta. Odlišné stanovisko zaujal jen místopředseda TOP 09 Kalousek, podle něhož si má Sněmovna ponechat jen kontrolní roli a dohlédnout, aby řádně proběhlo správní řízení. Tento postoj lze považovat za oprávněný, ale stejně tak za alibistický, který (opět) napomáhá obchodním zájmům skupiny Penta.

Související:

Armádní nákupy: Nejasné podmínky 

Nekorektní vyjadřování starosty Prahy 6 

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…