Potopení poslanci z Pozemkového fondu dostanou statisíce

14.06.2010 11:45

Kroužkovací mánie voličů dopadla i tam, kde by to málokdo čekal. V dozorčí radě Pozemkového fondu zůstal jediný poslanec, ti ostatní budou nově brát statisíce ročně, píše euro.cz.

Potopení poslanci z Pozemkového fondu dostanou statisíce

Pozemkovému fondu ČR se pořádně prodraží dozorčí rada, pokud ji Sněmovna radikálně neobmění volbou svých nových členů. Radním, kteří nejsou zákonodárci, totiž náleží slušná odměna. „V průměru činí 360 tisíc korun ročně," sdělila mluvčí PF Lubomíra Černá.

Až dosud pobíral ze sedmičlenné dozorčí rady odměnu jediný Josef Mandík z KSČM. Většina jeho kolegů doplatila v nedávných volbách na kroužkování a navzdory předním místům na kandidátkách poslanecký mandát neobhájila. Mezi radními je nyní pouze jeden poslanec - Jiří Papež z ODS. Pokud by nedošlo k obměně, vyplatil by Pozemkový fond na ročních odměnách téměř 2,2 milionu korun. A to ještě hradí cestovní náklady, které v průměru dosahují 5300 korun měsíčně.

Pro neúspěšného lídra Petrušku půjde o hojivou náplast

Dá se očekávat, že dva členy dozorčí rady zvolené za KDU-ČSL a Stranu zelených sněmovna zřejmě časem vymění za zákonodárce nových parlamentních stran - TOP 09 a Věcí veřejných, uvádí euro.cz. Zákon umožňuje odvolat člena rady i před uplynutím jeho funkčního období. Pětiletý mandát by pak nedokončil lidovec Jan Grůza, jenž radě předsedá, a Tomáš Havlíček za zelené.

Za práci v dozorčí radě bude asi vděčný Daniel Petruška, který se jako lídr pardubické kandidátky ODS nedostal do sněmovny. Neúspěšným kandidátem na poslance je také Václav Grüner (ČSSD). Ten v radě zasedá od loňského dubna. Odměna z PF pro něj může být dobrým přilepšením ještě další čtyři roky. Podobně jako pro jeho stranického kolegu Josefa Čerňanského, který už v parlamentních volbách nekandidoval.

Zákon rovněž říká, že člen rady se může vzdát své funkce písemným podáním předsedovi Poslanecké sněmovny. Dobrovolný odchod by znamenal úsporu veřejných zdrojů. Nejspíš se ale od nikoho očekávat nedá.

Související:

Petruška přišel o místo poslance, teď mu hrozí pád ze stranického postu 

Schůze sněmovny skončila exodem poslanců ODS i ČSSD 

Foto: ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…