Proč Paroubek pohořel? Pohled zleva

17.06.2010 10:42

Za překvapivým výsledkem voleb, tolik odlišným od zveřejňovaných volebních průzkumů, stojí velké chyby sociální demokracie, uvádí v týdeníku Reflex politolog Krejčí.

Proč Paroubek pohořel? Pohled zleva

Proč vítěz voleb vlastně prohrál? Poradce posledního komunistického premiéra Ladislava Adamce a nyní profesor politologie Oskar Krejčí to přičítá čtyřem chybám, kterých se dopustila sociální demokracie. Po minulých volbách nezvládla přechod do opozice, nenašla vhodného prezidentského kandidáta, rozešla se s Milošem Zemanem a také doplatila na svržení Topolánkovy vlády.

Po minulých volbách nedokázala ČSSD unést prohru a dlouho si pohrávala s myšlenkou na vytvoření velké koalice. To jí ublížilo stejně jako to, že obsadila místo předsedy Sněmovny „dočasným" kandidátem, který nedokázal využít možnosti k precizaci opoziční politiky a v nejméně vhodnou dobu ještě stranu zdiskreditoval.

Sociální demokraté doplatili na Klause i na Zemana

„Sociální demokracie ve snaze vymezit se za jakoukoli cenu vůči Václavu Klausovi podpořila kandidáta, kterého nikdo neznal. Místo aby v prezidentských volbách, v nichž měla prohrát, využila situaci k postavení kandidáta propagujícího ideové principy, dělala kompromisy se Stranou zelených," uvádí Krejčí pro Reflex druhou ze zásadních chyb ČSSD.

Sociální demokracie doplatila i na zcela zbytečný rozchod s Milošem Zemanem. Místo kompromisu zvítězily emoce a sobecké zájmy. ČSSD tak přišla o sedm procentních bodů. V případě jednoty by si totiž mohla přičíst nejen 4,33%, které získali zemanovci, ale navíc další procenta vyrůstající ze společného úsilí.

Svržením Topolánkovy vlády přišla ČSSD o snadný terč

Jakkoli mohlo svržení Topolánkovy vlády vypadat jako úspěch ČSSD, obrátilo se proti ní. „Pád pravicové vlády umožnil, že se ODS vyvinila z témat, jako je placení poplatků u lékaře, ale i ze dvou po sobě jdoucích zbabraných rozpočtů či korupce na státní úrovni," upozorňuje Krejčí na to, že volební kampaň tak ztratila dominantní sociální konfrontační linii.

Kromě důvodů volebního nezdaru ČSSD připomíná profesor politologie v článku i rozpočtové riziko stojící před nově se tvořícím kabinetem. Ten se chce nazývat vládou rozpočtové odpovědnosti, přitom státní dluh během vlády staronového týmu vzrostl od roku 2006 z 24,91% HDP na 32,48% HDP roku 2009 a loňský nárůst o 5,38% podílu HDP představuje podle statistik ČSÚ rekord.

Snazší sociální škrty než čelit předraženým nákupům zbraní či betonu

Podle Krejčího není zadlužení problémem ideologie. „Připravit rozpočet na rok 2009 pod heslem ´Nás se krize netýká´ není problém levice či pravice, ale inteligence. Ideologicky předpojaté škrty sociálních výdajů jsou mnohem snazší, než čelit zbytečným a předraženým nákupům zbraní či betonu," konstatuje bývalý poradce premiéra Adamce.

Související:

Sobotka (ČSSD): Vývoj sociální demokracie po volbách 

Hašek (ČSSD): Trojkoalice posílá vítěze voleb do parlamentního kouta 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…