Komunisté navrhnou na místopředsedu sněmovny "nechtěného" Filipa

19.06.2010 8:04

Poslanci KSČM navrhnou do funkce místopředsedy sněmovny šéfa strany Vojtěcha Filipa. Neřešili přitom, že vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných předem avizovala, že ve vedení komory komunisty nechce.

Komunisté navrhnou na místopředsedu sněmovny "nechtěného" Filipa

O nominaci Filipa v pátek rozhodl výkonný výbor strany, sdělila místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá. 

"Výkonný výbor schválil kandidaturu předsedy Filipa na post místopředsedy Poslanecké sněmovny, takže poslanecký klub ho navrhne do této funkce," řekla Vostrá. 

Dodala, že výbor se nezabýval tím, že vznikající koalice žádného člena KSČM ve vedení sněmovny nechce. S tímto prohlášením vystoupil den po volbách lídr ODS Petr Nečas. Komunisté měli místopředsedu sněmovny od roku 2002. V obou volebních obdobích jím byl Vojtěch Filip. 

I další politické strany v pátek zveřejnily kandidáty na místopředsedy sněmovny. Například za Věci veřejné by to měla být Kateřina Klasnová, TOP 09 zvažuje nominaci Vlasty Parkanové. 

Vostrá doplnila, že o obsazení jednotlivých sněmovních funkcí a o přípravě ustavující schůze se bude jednat v pondělí. "Skupina složená ze dvou zástupců z každé strany se bude dohadovat na počtu výborů a přípravě schůze," uvedla místopředsedkyně. 

Členové užšího vedení KSČM se zabývali i přípravou komunálních voleb. "Mapovali jsme vývoj kandidátních listin, ty jsou tvořeny základními organizacemi," řekla Vostrá. O kandidátech do senátních voleb prý nejednali. Oboje volby se uskuteční 15. a 16. října. Termín v pátek vyhlásil prezident. 

V sobotu se sejde ústřední výbor strany. Širší vedení komunistů by mělo zhodnotit volební výsledek, řešit by mělo i naplňování programu strany po volbách či přípravu důchodové reformy podle KSČM.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…