Dvě miliardy škrtů v armádě jsou teprve začátek, říká Kočí

21.06.2010 20:01

Kristýna Kočí, poslankyně za Věci veřejné, je prozatím s průběhem vyjednávání trojkoalice spokojená, myslí si, že oříšky teprve příjdou.

Dvě miliardy škrtů v armádě jsou teprve začátek, říká Kočí

Podle vyjednavačky za Věci veřejné a poslankyně Kristýny Kočí mají schůzky trojkoalice prozatím plynulý průběh. "Myslím si, že nějaké oříšky ještě přijdou, například zdravotnictví nebo důchodová reforma, ty si ale necháme až nakonec," řekla v Impulsech Václava Moravce.

Otázku ohledně rozdělení resortů nechává otevřenou. "My jsme nejsociálnější ze stran trojkoalice, proto máme představu, které resorty bychom chtěli, dokážeme si ale představit všechna ministerstva," prohlásila Kočí a dodala, že předseda Radek John by si přál například ministerstvo vnitra.

Učitelé a jejich platy jsou hlavní priorita

"Pořád chceme prosadit co nejvíce z našeho programu, pokud neprojde zvýšení platů učitelům, určitě nepodpoříme vládu," uvedla Kočí jednu z priorit. Zároveň dodala, že s ministrem obrany Martinem Bartákem se již shodli na škrtech ve výši dvou miliard v armádě. Právě tyto peníze by podle Kočí měly směřovat do školství. " V rámci tří až čtyř let si myslím, že najdeme celkově deset miliard, už teď začínáme nacházet kompromisy," říká.

Ohrožení bezpečnosti země se kvůli škrtům neobává. Představu, jak řešit situaci s nadzvukovým letectvem, které si Česká republika pronajímá, ale zatím nemá. "Ještě jsme to neřešili, spíš je ale bude lepší odkoupit, ale zas nevíme, jestli čtrnáct není moc," váhá Kočí. "I když v rámci úspor je nemusíme mít vůbec," dodává.

Referendum považujeme za úspěch

Pondělní hlasování véčkařů (jak říkají Věci veřejné svým sympatizantům) považuje Kočí za úspěšné. Z celkových 25 tisíců se v referendu vyjádřily dva a půl tisíce. "O referendu se vědělo dvacet čtyři hodin dopředu, proto se mi účast zdá velmi dobrá," dodala Kočí. V pátek chystají Věci veřejné další referendum a očekávají ještě větší zájem.

Čtěte také:  

 
Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…