Véčkaři hlasovali v anketách. Odmítli adopci dětí homosexuály

22.06.2010 7:03

Příznivci Věcí veřejných hlasovali v anketách, kde podpořili prosazování protikorupčního balíčku nebo přímé volby prezidenta. Odmítli adopci dětí homosexuály.

Véčkaři hlasovali v anketách. Odmítli adopci dětí homosexuály

V anketách, které strana zveřejnila na svých webových stránkách od pátku do neděle, hlasovalo celkem dva tisíce voličů z celkových 20 tisíc registrovaných véčkařů.

Véčkaři si přejí, aby Johnova strana podmínila vznik koalice převodem peněz z ministerstva obrany na platy učitelů. Posvětili také přímou volbu prezidenta, starostů obcí do 1 500 obyvatel a elektronické volby. Prosazení protikorupčního balíčku posvětilo dokonce 97 procent hlasujících.

Ale například otázka o přesunu peněz z armády do školství umožňuje vedení strany kličkovat. "Nadpoloviční většina souhlasí. Pochopil jsem to tak, že ti, co řekli ne, chtějí koalici, i kdyby se podmínka neprosadila," uvedl John. V anketní otázce také prozřetelně chyběla částka, která by měla z obrany přitéct. Zatímco dříve požadovali deset miliard, nyní je John ochoten hovořit i o nižších částkách.

Ankety jsou jen pro přehled, prohlásil John

Výsledky těchto tří anket však pro stranu závazné nejsou. Podle svých stanov slouží výsledek ankety pouze jako orientační sdělení. "Pro nás znamená určitý mandát, nějakou orientaci," řekl iDNES.cz předseda strany Radek John. Rozhodující vliv na činnost strany mají referenda.

Referenda jsou sice závazná, ale špatně zajištěná, tvrdí Kubáček

Výsledky referend sice závazné jsou, ale objevují se spekulace o tom, jestli je bezpečně zajištěný hlasovací systém. Strana systém sice vylepšila, ale pořád jde obejít.

Podle politologa Jana Kubáčka ale pro závaznost chybí hlasování elektronická ochrana. "Pokud by mělo být rozhodování opravdu závazné, muselo by nastoupit elektronické zabezpečení. Takové používají při elektronických volbách například v Estonsku nebo Kanadě," domnívá se Kubáček.

Véčkaři v poslední době vypsali dvě referenda, a to na v současné době nepodstatné otázky. Jestli souhlasí s adopcí dětí homosexuálními páry. Ano řeklo 43,93 procent, ne 56,07 procent. Ještě těsněji rozhodovali hlasující v otázce, zda zakázat kouření v restauracích. Pro zákaz hlasovalo 50,1 procent, proti 49,9 procent.

Více: "Véčkaři" mohou hlasovat o všem, jen ne o důležitých věcech

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…