První škrty v obraně. Trojkoalice přesune 2,1 miliardy do školství

23.06.2010 21:59

Lídři ODS, TOP 09 a VV se ve středu na večerní schůzce shodli, že z rozpočtu obrany na příští rok škrtnou 2,1 miliardy, které použijí na platy učitelů.

První škrty v obraně. Trojkoalice přesune 2,1 miliardy do školství

Lídři budoucí trojkoalice se shodli, že z rozpočtu ministerstva obrany na příští rok škrtnou 2,1 miliardy, které použijí na platy začínajících učitelů. Po vzájemném setkání to řekli novinářům s tím, že otázky zahraniční politiky a obrany proberou ještě ve čtvrtek. 

"Tyto prostředky budou použity v příštím roce na nástupní platy začínajících mladých učitelů," vysvětlil plánovaný přesun více než dvou miliard korun z obrany do školství novinářům předseda ODS Petr Nečas. Do konce roku má být provedena hloubková analýza rozpočtu a výdajů ministerstva obrany, aby bylo možné nalézt další peníze pro škrty v letech 2012 až 2014, dodal. 

Na školství se musí najít i jiné zdroje financování 

Schwarzenberg dodal, že se obává dalších škrtů v armádě v příštích letech, protože její rozpočet je už tak napjatý. Proto podle něj bude potřeba na školství najít peníze i v jiných oborech. 

Radek John, lídr VV, ocenil, že jeho partneři v jednání souhlasí se zvýšením platů učitelů. "Tímto způsobem to přidání je zajištěno," poznamenal John. Všechny koaliční strany podle něj uznávají, že učitelé si zaslouží více peněz, a proto je potřeba prostředky hledat i v jiných rozpočtových kapitolách. 

"Z armády se povedlo najít ještě 2,1 miliardy," ocenil John. Uvedl také, že od doby, kdy VV publikovaly svůj volební program s požadavkem odebrat vojenskému rozpočtu 10 miliard korun a dát je na školství, byl armádní rozpočet zkrácen o sedm miliard korun. "Čili je to celkový škrt 9,1 miliard za tento rok," dodal John.

Formulační záležitosti, na nichž dosud není shoda, chtějí lídři stran domluvit ve čtvrtek. 

Přesun schválených kompetencí do Bruselu projde referendem

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zdůraznil, že referendum o otázkách přesunu kompetencí na EU bude jen potvrzovat to, co už česká vláda a parlament schválily. "Nemůže o tom být samostatné referendum," vysvětlil. 


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…