Topolánek prošel ulicí. Nečas je můj protipól, zhodnotil Blažek šéfy

26.06.2010 19:32

Nový místopředseda ODS Pavel Blažek se označuje za příznivce "kritického racionalismu", za jehož důležitou součást považuje i osvícenectví. V rozhovoru pro Právo se nový místopředseda pokusil zhodnotit i dosavadní předsedy ODS.

Topolánek prošel ulicí. Nečas je můj protipól, zhodnotil Blažek šéfy

Václav Klaus - touha po vzdělávání

Blažek chápe osvícenectví především ve smyslu, že pokud něco popožene tuto společnost dopředu, tak je to vzdělání. A logicky začal Václavem Klausem.

Právě u Klause nový místopřededa oceňuje "jeho celoživotní touhu po vzdělávání, a v tomto jde příkladem jako málokdo z politiků".

Mirek Topolánek - prošel ulicí

"Jak se někdy říká, bylo vidět, že prošel ulicí a byl schopen komunikovat s kýmkoli, kdekoli, ať byl z jakékoli společenské vrstvy, což nám získalo poměrně hodně voličů.

Pak ta jeho éra ale přešla v to, že taková upřímnost a bezprostřednost, pokud zastáváte určité funkce, už víc škodí, než přináší," hodnotí současný místopředseda.

Nečas - můj protipól

Petr Nečas je podle Blažka spíše tišší, introvertní. Prostě můj protipól, říká Blažek. Sám sebe přitom charakterizuje jako Jihomoravana typu Vladimíra Menšíka.

"Bavím se životem včetně pití vína, piva a tak dál a jsem spíše extrovertní."

Negativní elitářství v mnoha podobách

Zakladatele ODS Václava Klause podzeřívá Blažek z toho jestli někdy nepodléhá určitému typu elitářství. "Osobně ho neznám, ale někdy působí, že by určitému elitářství mohl propadat."

Soudí to údajně z toho, jakými lidmi se zakladatel strany obklopoval v devadesátých letech - kapitáni průmyslu a podobně, kteří však podle Blažka většinou něco spíše zprivatizovali a za dva, za tři roky pak měli nějaké problémy, než aby to opravdu byli Baťové.

"Tohle byla náhle vzrostlá vrstva, která začala více hrát golf než podnikat. A vytvářela se tam určitá - podle mého názoru z dálky - elitářská uskupení," sděluje dále místopředseda. "Klaus mě asi praští palicí po hlavě, ale mně to tak na dálku připadá."

Topolánek má skupiny kamarádů. Nečas je fajn 

Topolánek prý měl naopak sklon "jestli vůbec, tak spíše k vytváření skupin blízkých kamarádů, kteří najednou mají mnohem větší vliv, než by mít měli. Ale nedokážu to posoudit", připouští možné námitky Blažek.

"A Petr Nečas a negativa? Zatím znám jen pozitiva," rezolutně hodnotí svého šéfa jeho místopředseda.

V případě Béma nepodléhejme médiím

Co se týče pražského primátora Pavla Béma, zůstává i extrovert Blažek spíše rezervovaný. Podle jeho názoru jsou dva úhly pohledu. Ten jeden spočívá v tom, že před čtyřmi roky Bém rekordně vyhrál volby, a to "někdo v dohledné době těžko zopakuje". Na straně druhé ani Blažek nepopírá, že v průběhu tohoto období "se projevily některé nedostatky". V podstatě je prý však na Bémově osobním rozhodnutí.

"Znovu říkám, nemůžeme podléhat všemu, co se píše v médiích," připomíná Blažek. To podle něho platí i na podezření, že některé skupiny získávaly z pražského magistrátu lukrativní zakázky.

"Mohou být pravdivá, ale já nemohu vycházet z toho, co je v novinách. Ale vyloučit to nemohu," uzavírá muž z nejvyššího vedení ODS.


Čtěte také:

 
Ilustrační foto: Hans Štembera

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…