Myšlenka okleštění ministerstva financí není zlá, říká Rusnok

29.06.2010 6:55

Exministr financí Jiří Rusnok přiznává, že ministerstvo financí zahrnuje mnohem více oborů a práce než jiné resorty. Přesunutí některých pravomocí jinam, jak navrhuje Nečasova ODS, by se nebránil.

Myšlenka okleštění ministerstva financí není zlá, říká Rusnok

K9 se nemůže shodnout na tom, kdo dostane klíčové ministerstvo financí. Z TOP 09 o něj velice usiluje Kalousek, ale ODS se ho vzdát nechce. Premiér Nečas tak navrhl, že by se ministerstvo zbavilo některých pravomocí a ty by se převedly přímo pod ruku premiéra.

„Pro dílčí cíle ve vyjednávání je to dobrý krok. Agenda ministerstva financí byla několikanásobně větší než u mnoha jiných ministerstev. Je to velké ministerstvo, 1500 úředníků. Agend je obrovské množství," uvedl v Impulsech Václava Moravce Jiří Rusnok, bývalý ministr financí.

Podle něj by agendy měly přijít pod dohled jinému ministerstvu. U premiéra mu to přijde trochu divné. „Premiér to má pod dohledem prostřednictvím různých schůzek a porad," domnívá se.

Škrtají plošně z nedostatku času

Vládní vyjednavači chtějí plošné škrty. Jiří Rusnok vysvětluje,že pokud chtějí mít vládu do 10. července, na nic jiného ani není čas.

„Za propracovanějšími reformami stojí měsíce vyjednávání. Musí se připravit koncepce, teze, zákon. Chce to určitý čas a ten většinou není. Plošné škrtání je pro ně nejjednodušší," tvrdí Rusnok.

Více:

Foto:investujeme.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…