Neumřu, když ministr financí nebudu, uklidňuje Kalousek

26.06.2010 19:05

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že vzrušení kolem obsazení funkce ministra financí je plodem předsjezdové a posjezdové hysterie uvnitř ODS.

Neumřu, když ministr financí nebudu, uklidňuje Kalousek

Podle sobotního vydání deníku Právo právě otázka, zda ministrem financí bude či nebude Miroslav Kalousek, již začíná přebíjet zájem o konkrétní návrhy na řešení hospodářských problémů. A naopak, sama se nezadržitelně stává hlavním problémem dosud neustavené koaliční vlády. Proč tomu tak je? ptá se list.

"Musíte se zeptat těch, kteří o tom v zákulisí jednají. Já neumřu, když ministr financí nebudu, každý jsme nahraditelný," odpovídá Kalousek. Současně ovšem dodává, že je "samozřejmě připraven tuhle odpovědnost nést".

Jde o kompetence

Podle Kalouskových koaličních partnerů jsou jádrem sporu kompetence spojené s postem ministra financí. Přesněji řečeno to, že je těchto kompetencí až příliš.

Pokud se v poslední době stalo zvykem hovořit o "váze" ministerstva, pak podle účastníků koaličních jednání je ministerstvo financí až příliš těžký kalibr. Budoucí ministr by měl především ztratit možnost spravovat státní podíly ve firmách či mluvit do rozpočtů jiných resortů. Podle některých zlých jazyků je zde prostě až příiš mnoho lukrativních příležitostí.

Programové nebo kmotrovské priority?

Místopředseda TOP 09 však prý žádnou dramatickou chvilku při jednání špiček jednotlivých stran o kompetencích nezažil. "Vypjatou debatu mají lobbisté v ODS," kontruje Kalousek.

"TOP 09 je připravena jednat o programových prioritách, nikoli o kmotrovských prioritách," dodal pro Právo horký kandidát topky na šéfa resortu financí.

ODS: Jde o hegemona reforem

Podle informací z okruhu vedení ODS jde údajně především o to, že strana, která obsadí ministerstvo financí, se automaticky stane i hegemonem reforem. Ponese sice jejich náklady, ale bude i profitovat z jejich zisků.

V případě konsolidace veřejných financí, tedy v případě úspěchu reforem, to může znamenat i nemalý příliv hlasů v budoucích volbách.

Ani s tímhle však Kalousek nesouhlasí. "Je to tak trochu nesmysl, reformy jsou záležitostí celé vlády. Žádný osamocený ministr, pokud nemá podporu ostatnich, sám nic nezmůže."


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

16:04 Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyje…