Ať žije zelená energie. Bude nás stát bilion, spočítal ČEZ

02.07.2010 7:58

Na podporu rozvoje solárních elektráren zaplatí v Česku všichni desetkrát více než dosud. Za následujících 20 let to bude bilion korun. Sdělil to ředitel ČEZ Martin Roman.

Ať žije zelená energie. Bude nás stát bilion, spočítal ČEZ

Suma, která se rovná rozpočtu České republiky půjde z našich kapes během následujících dvaceti let na podporu firem, které postaví solární elektrárny.

„Současná výše podpory solárních zdrojů je největší průšvih české ekonomiky současnosti. Mluvíme o sumě 500 až 1000 miliard korun, kterou domácnosti a firmy budou muset zaplatit," uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny generální ředitel ČEZ Marin Roman.

Místo dvou tisíc zaplatíme dvacet

Stát totiž garantuje těm, kteří ještě letos zprovozní solární elektrárnu, výhodnou cenu elektřiny, za kterou ji bude příštích dvacet let vykupovat. Podpora se sníží až od příštího roku, takž stavitelé spěchají, aby elektrárny stihli zprovoznit ještě letos. Jen v květnu přibylo na území Česka 625 solárních elektráren.

„Příspěvek domácností a podniků do cen elektřiny stoupne příští rok na desetinásobek. Jestliže průměrná domácnost platila v loňském roce na obnovitelné zdroje 130 korun, příští rok to bude 1300, malý podnikatel zaplatí místo dvou tisíc dvacet, velký průmyslový podnikatel bude platit místo milionu a půl patnáct milionů korun," prohlásil Roman

I ČEZ na tom vydělá

Na solárním boomu se podílí i samotný ČEZ, jeho ředitel však tvrdí, že nic budovat nebudou, jen skupují některé projekty. Podle Romana je prý lepší, aby takový zisk inkasoval ČEZ pro své akcionáře, než nějaký zahraniční investor.

Více:

ČEZ schválil výplatu didend. Státu vynesou dvacet miliard korun

Výhodný byznys se solární energií končí. Výkupní ceny se sníží

Do solárního byznysu „naskočil" i exposlanec Kasal

Foto:ekobydleni.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…