ČEZ schválil výplatu didend. Státu vynesou dvacet miliard korun

29.06.2010 15:25

Valná hromada společnosti ČEZ schválila výplatu dividend z loňského zisku v celkové výši 28,5 miliardy korun. Z toho téměř dvacet miliard připadne státu, informuje iHNED.cz.

ČEZ schválil výplatu didend. Státu vynesou dvacet miliard korun

Sedmdesát procent hlasovacích práv ve společnosti ČEZ vynese státu téměř dvacet miliard korun. Valná hromada elektrárenského gigantu schválila na návrh představenstva z loňského zisku výplatu dividend v celkové výši 28,5 miliardy korun, stát z toho získá díky svému podílu téměř dvacet miliard. Dividenda bude 53 korun na akcii. Na odměny členů představenstva a dozorčí rady je určeno 25,5 milionu korun.

Příjem státu ze zisku společnosti ČEZ ještě vylepší daň z vyplacených dividend. Celkový výnos státu z dividend elektrárenské firmy tak má podle mluvčí ČEZ Evy Novákové činit 21,156 miliardy korun. Částka určená na výplatu dividend představuje přibližně 55 procent z konsolidovaného zisku po zdanění za rok 2009. Zisk po zdanění činil za loňský rok 45,4 miliardy korun.

Představenstvo ČEZ bude k více krokům potřebovat souhlas dozorčí rady

Stát na valné hromadě prosadil změnu stanov firmy, což mu umožní výraznější vliv na velké zakázky ČEZ, tedy i na dostavbu Temelína. Nově tedy bude dozorčí rada udělovat představenstvu souhlas s předkládáním zadávací dokumentace u zakázek vyšších než je třetina vlastního kapitálu firmy. Stát kontroluje v ČEZ většinový podíl, jeho zástupci sedí právě v dozorčí radě.

ČEZ aktuálně připravuje tendr na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín v hodnotě kolem 500 miliard korun. Předchozí souhlas dozorčí rady bude představenstvo ČEZ nově potřebovat také například s ustanovením do funkce generálního ředitele, s uzavíráním dalších manažerských smluv nebo s odměňováním předních manažerů.

Čtěte také:

Topolánkovo toskánské repete: Velké varování pro ODS, tvrdí odborníci 

Liška (SZ): Chceme průhledný ČEZ, je to státní firma 

Foto: cez.CZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…