Pozemkový fond vypsal podivný tendr. Čelí proto stížnosti

08.07.2010 10:06

Vypsat zakázku, která omezuje šanci menších operátorů, se rozhodl Pozemkový fond. Součástí tendru je více zakázek, což zvýhodňuje Telefóniku O2, informuje iHNED.cz.

Pozemkový fond vypsal podivný tendr. Čelí proto stížnosti

Nejednu otázku vzbuzuje tendr, který na mobilní telefony, mobilní internet, pevný internet a pevné volání vypsal Pozemkový fond. Podle telekomunikačního operátora GTS Novera je ale zakázka typu „vše v jednom" podivná a výrazně omezuje počet možných uchazečů. Mobilní i rozsáhlou pevnou infrastrukturou totiž disponuje jen Telefónica O2. GTS Novera se proto obrátila na antimonopolní úřad, uvádí iHNED.cz.

Pozemkovému fondu se vzhledem k zadání sešly nabídky jen od dvou dodavatelů Telefóniky O2 a T-Mobile, který ale šel do tendru na rozdíl od Telefóniky se subdodavateli, protože nedisponuje tak širokou „pevnou" infrastrukturou. Proti spojené zakázce vystupovala hned od začátku společnost GTS Novera, protože se jí jako výhradní dodavatel pevných linek nemohla zúčastnit. „Je to jako kdyby dopravní podnik poptával autobusy a tramvaje a dovolil účastnit se tendru jenom společnosti, která vyrábí oboje," zlobí se ředitel pro veřejný sektor GTS Tomáš Pfeffer.

Pozemkový fond obhajuje zadání významnými objemovými slevami

Fond ale námitky odmítl, a tak GTS poslala podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle Pfeffera jde totiž ze strany fondu o diskriminaci. „Není to pak žádná soutěž. Zadavatel získá nabídky pouze od jedné či dvou společností. Kdyby soutěžil zvlášť pevné internetové služby, dokážeme se účastnit my a dalších sedm společností," řekl Pfeffer.

Podle mluvčí Pozemkového fondu Lubomíry Černé ale fond nakupuje připojení od více firem a hledá jednoho partnera, který převezme odpovědnost za kvalitu služeb. Spojením služeb do jedné zakázky dosáhne „účelnějšího technického řešení, ale též významných objemových slev". Fond předpokládá, že utratí šedesát pět milionů korun za mobilní a pevné volání a také pevný internet do jedenácti poboček a 34 detašovaných pracovišť.

Favorizování dominantního operátora z tendru doslova čiší

Hospodářské noviny nechaly zhodnotit podmínky tendru několika odborníkům z řad telekomunikačních operátorů. Ti se shodli na tom, že z nich čiší favorizování řešení dominantní Telefóniky O2. „Je to patrné například z nesmírně výrazné preference drátových přípojek k internetu před bezdrátovými v bodovém ohodnocení nabídky," řekl pod podmínkou anonymity jeden z oslovených expertů.

Výhrad vůči podmínkám vyhlášeného tendru je však víc. „Spojení mobilní a pevné komunikace a internetu do jedné zakázky je nesmyslné," uvedla ředitelka pro rozvoj obchodu analytické společnosti Gartner a exministryně informatiky Dana Bérová. „Zadavatel těžko může ušetřit omezením počtu uchazečů na jednoho či dva," dodala.

Čtěte také:

Potopení poslanci z Pozemkového fondu dostanou statisíce 

Fischer: Resorty nemohou přestat fungovat 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…