Paroubkovy paměti. Zastraší nepřátele a připraví jeho návrat?

10.07.2010 10:08

Plánovaná kniha pamětí Jiřího Paroubka nemusí být nutně labutí písní expředsedy ČSSD. Naopak, může se stát odrazovým můstkem k jeho návratu do špičkové politiky, říká politolog Jan Kubáček.

Paroubkovy paměti. Zastraší nepřátele a připraví jeho návrat?

Jiří Paroubek píše paměti. Podle svých slov při nich hodlá využít soukromého archivu, který nastřádal během působení v Lidovém domě. Veřejnost se z nich například dozví mnohé o charakteru jeho hlavního letošního rivala, bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana.

V pamětech prý Paroubek napíše i o požadavcích, kterými Miloš Zeman údajně podmiňoval svou další podporu ČSSD. "Myslím, že lidé budou nad jeho charakterem žasnout," nastínil před několika dny Paroubek v rozhovoru pro časopis Týden.

Související:

O Zemanovi již Paroubek ostatně v jedné ze svých knih hovořil. „Přidal se další násoska, který před pár lety přešel z užívání Becherovky na slivovici," říká bývalý lídr ČSSD v jednom z rozhovorů, které souborně vyšly pod názvem „Jaký opravdu je?" a na kterých se podílelo trio autorů Arnošt Goldflam, Jiří Krampol a Jan Kraus.

Je kniha politických pamětí známkou Paroubkova skutečného odchodu do ústraní, ač bude ještě čtyři roky zastávat kariéru poslance? Podle politologa Jana Kubáčka to tak není. „Paroubek má rozhodně úplně jinou motivaci, než Zeman. My dodnes nevíme, zda nechystá jinou variantu, jiný sněmovní scénář," řekl pro ParlamentníListy.cz Kubáček. Kniha by pak podle něj mohla sloužit jako určitý způsob zastrašování stylem „určitě tušíš, co o tobě ještě vím".

Paroubek může napodobit Zemana

Důležitým faktorem v tomto světle může být podle Kubáčka i tradiční boj politika o interpretaci uplynulého období. „Žádné paměti ještě nikdy nebyly vyvážené, a ani nebudou. Obyčejně chtějí nechat nějaké poselství a pohled na věc. Už Miloš Zeman věděl, že je potřeba označit za fatální jiné chyby než ty, které jimi skutečně byly," říká Kubáček. Paroubek si tak může vytvářet předmostí pro svůj, od předchozích chyb očištěný návrat.

Politolog tak nepředpokládá, že by Paroubek zašel v kritice svého okolí příliš daleko, jak nyní činí pomocí sociální sítě Facebook. „Vyřizovat účty se mu nyní moc nevyplatí. To by totiž pokazilo čtenářův pohled na něj v případě budoucího návratu," míní Kubáček.

Nezanedbatelnou motivací pro sepsání pamětí politikem bývá i vidina tučného honoráře. Zvlášť pokud jde o státníka, jehož období vládnutí bylo provázeno zásadními událostmi či mediálně zajímavými osobami v jeho blízkosti. Podle Kubáčka ale motivace penězi v případě Paroubka hraje pouze podružnou roli. I když je příjemným zpestřením rodinného rozpočtu.

Naopak touhu posílit rodinný rozpočet uvedla jako jednu z hlavních motivací k napsání podobného dílka Paroubkova manželka Petra. Nijak netají, že se do psaní dala i kvůli penězům. Kniha vyjde ještě před podzimními volbami do obecních zastupitelstev a do Senátu. Ve své knize hodlá popsat praktiky v politickém zákulisí a dílo údajně přinese i skandální informace "pro některé politiky, novináře, možná i podnikatele". (čtěte ZDE

Nelze očekávat silná slova 

Na studium své dcery chtěl také knihou vydělat Paroubkův letošní nepřítel číslo jedna Zeman. Na rozdíl od Paroubka si ale mohl dovolit být podstatně tvrdší, protože po neúspěchu v prezidentských volbách už s návratem do politiky nepočítal. „Když jsme spolu při povodních v roce 1997 nastupovali do helikoptéry, abychom obhlédli zatopenou krajinu, neudržel jsem se a říkám mu: "Vašku, polovina národa nenávidí mě a polovina tebe. Dovedeš si představit, jak by se celý národ zaradoval, kdyby ta helikoptéra s námi spadla?" Půl hodiny se mnou nemluvil," píše Zeman o prezidentu Václavu Klausovi.

Podobné servítky si Zeman nebral ani vůči Stanislavu Grossovi. „Když jsem přijímal bývalého amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera, doporučil jsem mu, aby se setkal s Grossem. Když Gross přišel, zeptal se udiveně, kdo je to Kissinger. Grossova znalost literatury se omezovala na příručky typu Jak zbohatnout či Jak mít úspěch a nebylo možné se s ním bavit o myšlenkových proudech ve světě. Když se ho redaktorka Lidových novin zeptala, co soudí o Špidlově kritice jedné poslankyně, že je infantilní, udiveně opáčil, že není žádný intelektuál a že neví, co slovo infantilní znamená," popisuje Zeman jednoho ze svých nástupců v premiérském křesle.

Zatímco Zemanovu knihu si veřejně či potají jistě přečetla většina členů tehdejší i současné ČSSD, s Paroubkovým literárním dílem to až tak horké být nemusí. „Asi si počkám na nějakou recenzi, pak se rozhodnu, zda si ji koupím. Spousta věcí mě tam ani nemusí zajímat. Osobně netuším, jestli se do mě Jiří Paroubek nějak obuje. Na vydání Paroubkových pamětí rozhodně čekat nebudu, spíš se k přečtení rozhodnu až podle těch ohlasů," říká o chystaných pamětech expředsedy ČSSD Paroubka například jeho ministr vnitra František Bublan.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…