Baumruk: Na zítřejší radě ČT žádná bomba nevybuchne

13.07.2010 17:15

Generální ředitel České televize Jiří Janeček má 14. července představit Radě ČT restrukturalizaci televize. Radní ale už několik dní vědí, co Janeček „vytáhne na světlo“. Materiály k restrukturalizaci totiž dostali již 30. června.

Baumruk: Na zítřejší radě ČT žádná bomba nevybuchne

Radní České televize čekali na den D, tedy na datum, kdy jim generální ředitel České televize Jiří Janeček oficiálně představí restrukturalizaci veřejnoprávního média. Jenže žádná bomba na radě asi nevybuchne, radní dostanou od Janečka pouze vysvětlení toho, proč je restrukturalizace média veřejné služby nevyhnutelná. A to proto, aby i v příštích letech televize pracovala s vyrovnaným rozpočtem.

„Zítra půjde spíše o pracovní setkání. Očekává se sice mnoho dotazů od radních, ale že by byl zítřejší den nějak extrémně významný, tak to tedy ne. Spíše půjde o dotazy z naší strany, rozhodně nemůžeme o ničem zásadním hlasovat, protože Rada ČT televizi neřídí," řekl ParlametnímListům.cz předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Podle něj každý z radních měl 14 dní čas na to, aby si Janečkovy návrhy řádně prostudoval, neboť je radní dostali v písemné formě už 30. června. „Nejdeme tedy na neznámé území," podotkl Baumruk.

Podle něj ale půjde o význačné systémové změny ve fungování televize, které se budou týkat řízení. Televize tak bude mít zcela samostatné televizní kanály, tedy ČT4, ČT24, ČT1 a ČT2. Nad nimi budou bdít samostatní manažeři. Pracovníci České televize jim již nyní neformálně říkají „kanálníci." Nad nimi by měl být ještě „superkanálník."

Do budoucna by se tak nemělo stát, že by na programu ČT2 televize vysílala sport. Ten již bude lidem zprostředkováván pouze na sportovním kanálu ČT4.

Jaký bude osud Fričové a Fridricha?

„Jde o to, aby televize ušetřila, tedy aby se zbytečně nedublovaly některé pořady," vysvětlil Baumruk.  K tomu, zda ale bude z televize „odejita" současná programová ředitelka Kateřina Fričová, se ovšem Baumruk vyjádřit nechtěl. Stejně tak ke jménu dosavadního ředitele zpravodajství Milana Fridricha, jehož má podle Lidových novin nahradit v postu Roman Bradáč.

Baumruk ale ani o dalších konkrétních jménech hovořit nechtěl. „Personální změny na nejdůležitějších postech se skutečně dozvíme až zítra," poznamenal.

Stejně tajuplný byl pro Lidové noviny i samotný ředitel Jiří Janeček. Zmiňované personální změny pro server lidovky.cz ani nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Eventuální změny oznámím ve středu. Vydržte, prosím, třeba budete překvapeni," sdělil pouze.

Janeček prý s personálními změnami počítá

Jenže před pár dny Janeček ParlamentnímListům.cz řekl: „Počítám samozřejmě i s personálními změnami. Konec konců, když bude mít každý program svého šéfa, tak je to logické. Změny samozřejmě oznámím vždy nejprve Radě ČT."

Fričová má nyní za úkol reformovat program ČT 2, jehož sledovanost dlouhodobě klesá. Spekuluje se, že by Fričovou mohl nahradit dosavadní personální ředitel Jan Mrzena.

Zpravodajský kanál ČT 24 tak možná dále povede Milan Fridrich, anebo Roman Bradáč. Sportovnímu kanálu zřejmě bude šéfovat Jiří Ponikelský, který je nyní manažerem ČT 4 Sport. Restrukturalizaci ČT 1 nyní vede Radan Dolejš. Novými formáty v ČT byla již v březnu pověřena Andrea Majstrovičová.

Na "porážku" půjdou zřejmě i řadoví zaměstnanci

Podle Baumruka se do budoucna počítá i změnou koncepce vysílacího schématu, či s tím, jak se změní jednotlivá pracoviště televize, například výpravné složky, či technické zázemí. Již dříve místopředsedkyně rady Helena Fibingerová ParlamentnímListům,cz řekla, že není možné počítat se zvýšením koncesionářských poplatků a proto se bude muset šetřit uvnitř televize. A také propouštět.

Podle obou radních pak budou změny v televizi probíhat postupně, ty nejdůležitější pak od ledna příštího roku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…