Šéf ČD Žaluda prý záměrně poškozuje dceřiné ČD Cargo

14.07.2010 16:18

Odvolaný šéf ČD Cargo Josef Bazala se ostře pustil do generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. V rozhovoru Dvacet minut Radiožurnálu, který bude vysílán ze záznamu v 17:30 hodin, totiž Žaludu nařkl, že spolupracuje s konkurencí.

Šéf ČD Žaluda prý záměrně poškozuje dceřiné ČD Cargo

Podle Josefa Bazaly Žaluda podnik poškodil tím, že zastavil tendr na nákup 50 potravinářských vagónů s opcí na dalších 50.

„Současné vedení, pan Žaluda a jeho lidi, teď zvažují, jestli segment přepravy potravinářského zboží, který činí zhruba dvě až tři procenta objemu přeprav Carga, jestli ten segment neopustit, jestli ho nezrušit. Což myslím, že je v neprospěch Carga, poškodí to Cargo. A samozřejmě trh obsadí třetí dopravci. Myslím, že v tomhle případě pan Žaluda tak trošku úzce spolupracuje s konkurencí, nebo podporuje konkurenci, která určitě nad tímto rozhodnutím zajásala," řekl mimo jiné Bazala.

Český rozhlas zatím zveřejnil jen výňatek z rozhovoru, celý odvysílá ve svém pravidelném vysílání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.  

Žaluda prý neznal závěry auditu

Valná hromada ČD Cargo před měsícem odvolala představenstvo firmy v čele s Josefem Bazalou. Následně na své posty rezignovali postupně i personální ředitel Pavel Koucký, provozní ředitel Oldřich Mazánek a jeho zástupce Jiří Witiska.

Nové vedení ČD Cargo následně zastavilo tendr na nákup stovky potravinářských vagonů za 175 milionů korun. Členové představenstva společnosti museli pak skončit kvůli podezřelému tendru, špatnému hospodaření a bránění forenznímu auditu.

„My jsme se vůbec nemohli dostat k tomu, v jakém stadiu je audit, v jakém stadiu je předávání materiálu. Bylo dokonce bráněno tomu, kdo má vůbec výsledky auditu vidět," řekl Radiožurnálu Žaluda.

Podle něj byla také vypisována výběrová řízení na vagóny, které podle interních dokumentů nebyly potřeba. „Kde ekonomická návratnost byla velmi malá nebo dokonce záporná," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…