Omezení imunity? Pozor na líbivé divadlo, varuje Tejc

16.07.2010 22:27

Návrh na omezení imunity zákonodárců má být prvním bodem, který koaliční vláda probere na svém prvním pracovním zasedání ve středu 21. července. Jeroným Tejc (ČSSD) však tvrdí, že se koalice se na začátku vládnutí zabývá líbivým tématem, aby zamaskovala příští nepopulární kroky.

Omezení imunity? Pozor na líbivé divadlo, varuje Tejc

Návrh na omezení imunity po schválení kabinetem projedná sněmovna a schválit ji budou muset také senátoři a prezident.

K prosazení návrhu ústavního charakteru je třeba ve sněmovně většina 120 hlasů, nová vláda přitom disponuje 118 hlasy. Novelu ale podle dřívějších vyjádření zřejmě podpoří i sociální demokraté. Zatím ma však ČSSD výhrady.

"Dopředu záruky dát nemůžeme. Určitě o tom budeme jednat, pro nás bude důležitý signál ze strany senátorů ODS. Máme obavu, aby se nejdříve ve sněmovně nesehrálo divadlo a horní komora poté zákon nesmetla. Všichni zainteresovaní by se měli nejdříve vyjádřit," sdělil serveru iHNed.cz Jeroným Tejc, který je předsedou mandátního a imunitního výboru.

ČSSD pro zrušení doživotní imunity. S přestupkovou prý opatrně

Zrušení takzvané doživotní imunity podle Tejce ČSSD podporuje, problém však prý má s imunitou přestupkovou.

Koalice chce přestupkovou imunitu úplně zrušit. Tejc se však obává, že by toto zrušení přestupkové imunity mohlo být vládnoucí koalicí zneužito například při mítincích opozice. I ČSSD je však pro zrušení imunity za dopravní přestupky.

Imunita by měla platit jen pro volební období

Ústavní novela počítá s tím, že poslance i senátory by měl v budoucnosti namísto dosavadní doživotní imunity chránit jen jakýsi podmíněný odklad. Odklad by platil jen pro volební období a po jeho uplynutí by mohli být poslanci a senátoři za své prohřešky trestáni jako každý běžný občan.

Oproti současnému stavu, kdy je imunita na činy spáchané během volebního období neomezená, by mělo jít o velmi významnou změnu.

Pokud zákonodárce v současné době spáchá přestupek nebo trestný čin, policie požádá sněmovnu či Senát o jeho vydání ke stíhání. O vydání provinilého zákonodárce se pak hlasuje. A pokud senátor či poslanec vydán není, nemůže být za svůj prohřešek stíhaný ani po vypršení mandátu. A právě to by měla novela změnit.

Přednost má běžné projednávání prohřešků již nyní

Autoři návrhu v důvodové zprávě uvádějí, že praktické zkušenosti s fungováním institutu imunity ukazují, že i samotní poslanci a senátoři v konkrétních případech dávají přednost tomu, aby byl přestupek projednán běžným způsobem.

Do sněmovny také doputovalo za posledních 17 let 13 návrhů na omezení poslanecké imunity. Úspěšný byl pouze jeden. Šlo o senátní novelu zákona o přestupcích.

Podle ní si od roku 2002 mohou poslanci a senátoři zvolit, že budou trestáni za své dopravní a jiné přestupky tak jako ostatní občané. Budou ale moct také požádat o projednání přestupku parlamentní imunitní výbory.

Související:
Čtrnáctý návrh na omezení imunity. Tentokrát vládní

Foto: tejc.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To není normální.“ Zdražení kebabu v Německu. Co za tím je? Vážná slova přímo z ulice

16:53 „To není normální.“ Zdražení kebabu v Německu. Co za tím je? Vážná slova přímo z ulice

Svět je naruby! Kebab v Německu je nejdražší, co kdy byl! Ta tam je doba, co se klasický Döner nebo …