S ohlašovaným úklidem by Pospíšil měl popsat i nátlakové metody

19.07.2010 8:53

Do křesla ministra spravedlnosti se vrátil Jiří Pospíšil a plánuje změnu nejvyšší státní zástupkyně. Komentář Lidových novin ho zároveň vyzývá, aby sdělil, jakému tlaku byl vystaven v případu Čunek.

S ohlašovaným úklidem by Pospíšil měl popsat i nátlakové metody

Staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se netají názorem, že by mělo dojít ke změně na místě nejvyšší státní zástupkyně a chystá se vládě navrhnout odvolání Renaty Vesecké. S jeho návratem do čela resortu jsou spojena očekávání s úklidem po takzvané justiční mafii. Z tohoto sousloví se od roku 2007, kdy se spustila aféra tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, stala bolavá rána veřejného života, píší Lidové noviny.

Veřejnosti se tím zjevil obraz souručenství rozlezlého na ministerstvu a v justici, které umí systém ohýbat tak, aby vycházel vstříc politikům, za což od nich získává klid pro své rejdy, většinou hmotné povahy. „Žádná stabilita vlády není důležitější než nezávislost justice," naráží Pospíšil na údajný výrok místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, kterým měl tlačit na „Čunkovu" dohledovou žalobkyni Zlatuši Andělovou.

Podat stížnost pro porušení zákona ministr odmítl

Podle komentáře LN by se veřejnost měla dozvědět především to, jestli na něj vlivný spolustraník Marek Šnajdr jménem tehdejšího premiéra skutečně tlačil, ať zasáhne v Čunkův prospěch. „Já pouze konstatuji, že jsem byl dotazován na možnost podání stížnosti pro porušení zákona. Tuto možnost jsem odmítl, a tím role ministra v té kauze vypršela," vysvětluje Pospíšil, že by podání ze své strany považoval za nepatřičné.

Ministr se těší pověsti slušného, nicméně bojácného politika, který měl například z justičních mafiánů fyzickou hrůzu. Nátlakové metody se ale přecházet nemají, je naopak třeba je aspoň zpětně pojmenovat, aby se všichni příští šíbři báli, co na ně po změně vlády vyplave. Ve chvíli, kdy Nečasova skupina, k níž patří i Pospíšil, zakouší vpádem lidí z ABL do čela ministerstev pocit určité bezmoci, měla by se vrhnout alespoň tam, kam je jí dovoleno vstoupit.

Čtěte také:

Pospíšil vyhodí náměstky spojované s Němcem 

Pod Veseckou se začala povážlivě houpat židle 

Benešová se omlouvat nemusí. Vesecká a spol. prohráli 

Foto: ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejsou demokraté. Neumí prohrát.“ Ivan Hoffman k těm, kdo nabili vrahovi

17:00 „Nejsou demokraté. Neumí prohrát.“ Ivan Hoffman k těm, kdo nabili vrahovi

POHLED IVANA HOFFMANA Po atentátu na Roberta Fica se začalo mluvit o demokracii. Publicista Ivan Hof…