Ministr Bárta podá na odvolaného Bazalu trestní oznámení

26.07.2010 11:56

Červnové odvolání ředitele ČD Cargo sice tehdy sklidilo od politiků velkou kritiku, ale zřejmě bylo důvodné. Ministr Bárta totiž na bývalého šéfa Bazalu hodlá podat trestní oznámení, informuje iDNES.cz.

Ministr Bárta podá na odvolaného Bazalu trestní oznámení

Tolik zastánců z nejvyšších politických kruhů měl Josef Bazala, bývalý ředitel železniční společnosti ČD Cargo, když ho v červnu nečekaně odvolal šéf Českých drah Petr Žaluda. Po nástupu nového ministra dopravy Víta Bárty však Bazala bude vedle odvolání z funkce ještě čelit trestnímu oznámení.

Nový šéf rezortu Bárta se seznámil s auditem společnosti a má jasno - Bazalovy zakázky poškozovaly firmu a jsou důvodem pro podání trestního oznámení. „Řada zakázek je uzavřena se ztrátou, jsou tam slevy v řádu desítek procent. Nelze letos garantovat zisk ČD Cargo," uvedl Bárta poté, co se seznámil s auditem obchodních smluv firmy, který prováděla společnost KPMG.

Nákladní dopravce vysvětloval propad poklesem poptávky

Přitom i Bárta patřil mezi ty, kteří se podivovali nad nečekaným a s nikým nekonzultovaným červnovým odvoláním. „K Bazalovu odvolání jsem přistupoval s velkou nedůvěrou," přiznal se Bárta. Podle něj ale audit ukazuje, že u státního nákladního dopravce docházelo k řadě závažných kroků, které tuto společnost poškozovaly.

Nákladní dopravce vykázal za loňský rok ztrátu před zdaněním 378 milionů korun. Za rok 2008 přitom měla firma hrubý zisk 474 milionů Kč. Společnost propad vysvětlovala poklesem poptávky v důsledku krize. V letošním prvním čtvrtletí ztráta činila 50 milionů korun, za první čtyři měsíce firma vykázala mírný zisk.

Čtěte také:

Bazala dostal "padáka" z ČD Cargo. Končí i jeho tým 

Chci smýt špínu, již na mě nakydal Žaluda, rozčiluje se Bazala 

Šéf ČD Cargo dodnes neví, proč byl odejit 

Foto: vlaky.net

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…