Bárta: Řada smluv v rezortu dopravy je nemravná

26.07.2010 14:05

Všechny smlouvy ministerstva dopravy se chystá prověřit nový šéf rezortu Bárta. Už teď ale ví, že některé jsou nemravné, třeba ta se společností Kapsch, informuje on-line deník TÝDEN.CZ.

Bárta: Řada smluv v rezortu dopravy je nemravná

Zatočí ve svém rezortu s korupcí? Nový ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta chce prověřit všechny smlouvy ministerstva dopravy a závazky z nich plynoucí. Řada smluv je podle něj nemravná, jako příklad uvedl kontrakt se společností Kapsch, která provozuje tuzemský mýtný systém.

„Za právní služby budeme utrácet velké peníze," sdělil ministr, který jinak nařídil ve svém resortu důsledné šetření. Je přesvědčen, že smlouva s Kapschem je podezřelá. Kapsch získal před lety zakázku na výstavbu a provoz mýtného systému, celkem za 22 miliard korun, různé dodatky uzavřené později mu však zajišťují další příjmy.

Lobbisté se už pustili do útoku, Bárta jmenoval Rittiga

Bárta nyní zastavil všechny tendry svého úřadu a podřízených organizací, vyjma nákupu soli na zimu a traktorů pro zimní údržbu. Oba tendry už nechal prověřit a například sůl se bude tentokrát nakupovat prostřednictvím internetové aukce„V tomto resortu nebude zakázka, na kterou bych se důkladně nepodíval," řekl ministr.

Kromě toho, že považuje řadu zakázek ministerstva za netransparentní, Bárta rovněž informoval, že je pod tlakem lobbistů. „Vyskytují se zde lidé, kteří mají tendenci ovlivňovat tendry i mojí osobu," podělil se ministr o první zkušenosti s vlastním úřadem. Jako příklad jmenoval podnikatele Iva Rittiga, který ovládá řadu luxusních obchodů na pražské Pařížské ulici. Rittig měl výborné vztahy s Petrem Bendlem, bývalým ministrem dopravy.

Čtěte také:

Ministr Bárta podá na odvolaného Bazalu trestní oznámení 

Kapsch píše: Odložení projektu dálničních vinět jen tak nenecháme 

Rath: Kalousek má jméno Kapsch "vytetováno na čele" 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…