Bazala tvrdí, že se snažil ČD Cargo zachránit

26.07.2010 15:19

Bývalý ředitel společnosti ČD Cargo Josef Bazala se brání nařčením ministra dopravy Víta Bárty. Žádné zakázky záměrně nesnižoval, jak tvrdí Bárta, a naopak se snažil zachránit dopravce tím, že nezrušil smlouvy se zákazníky úplně.

Bazala tvrdí, že se snažil ČD Cargo zachránit

Za velké nedorozumění považuje bývalý šéf ČD Carga rozhodnutí ministra dopravy podat na něj trestní oznámení. Bazala tvrdí, že žádný závěr auditu, na který se nyní odvolává Vít Bárta, dosud neviděl, ale je přesvědčen o tom, že spíše ČD Cargo zachránil od krachu, když cenu zakázek snižoval pod náklady.

"Jedná se o nedorozumění. V době krize nešlo všechny zakázky realizovat nad vlastní náklady," sdělil v České televizi Bazala.

Podle něj hrozilo, že by ČD Cargo v případě nezájmu o zakázky přišlo a ztráta by se tak ještě prohloubila. "Tato obchodní politika byla jediná správná. Kdybychom to neudělali, tak by nyní ČD Cargo čekal krach. Zákazníci a přepravy by unikli na konkurenci či jiné železniční dopravce," řekl dále Bazala pro televizi.

Kdybych přepravy zrušil, tak by byla ztráta vysoká

Vysvětlil, že snížit ceny musel. „Kdyby se tyto přepravy zrušily, tak by se ztráta Carga zvýšila. Naopak, ČD Gargo mělo v porovnání s evropskými dopravci tu ztrátu nejmenší.

Prý se vůbec nebrání tomu, aby orgány činné v trestním řízení případ prověřily. „Nebráním se tomu a budu se aktivně k problému vyjadřovat. Naopak musím dodat, že když jsem se pídil, co všechno nové vedení Carga doposud udělalo, tak musím podotknout, že za šest týdnů nezrušily žádné přepravy a naopak s některými zákazníky také jednají o nižších cenách," zmínil dále Bazala.

Poznamenal, že je třeba počkat na dokončení auditu a pak teprve celou věc vyhodnocovat. „Jsem přesvědčen o tom, že za rok bude finanční situace Carga opět silná," řekla dále Bazala v odpovědi na to, že ČD Cargo je nyní podle ministra dopravy v červených číslech.  

Ministr Bárta v souvislosti s trestním oznámením na Bazalu také oznámil, že změny ve vedení ČD Cargo budou pokračovat i poté, co management před nedávnem vyměnil generální ředitel Petr Žaluda.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…