Cesta škrtů je neodvratná. VV hrají divadýlko, píše Steigerwald

29.07.2010 8:48

Ministrem financí ohlášené škrty v jednotlivých resortech vyvolaly bouři ve sklenici vody. Ministři za VV se bili v prsa, že oni tolik škrtat nemůžou, ale byla to jen hra, zaznívá z komentáře MF Dnes.

Cesta škrtů je neodvratná. VV hrají divadýlko, píše Steigerwald

Všechny tři koaliční strany věděly dopředu, že je čeká do konce roku i v tom následujícím spousta nepopulárních opatření. Jedním z nich je i dosažení úspor, jak ho naplánovalo ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem. Politici Věcí veřejných si však jako záminku k rozpoutání vládní revolty vzali to, že v absolutních číslech musí jimi vedené resorty šetřit nejvíce. Jinak využijí právo veta či další kroky, hrozili.

Kdo veřejné finance očistí, doplatí na to jako každý posel zlých zpráv, protože voliči nejsou vděční, nýbrž pomstychtiví. Jedinou šancí je pustit zemi žilou rychle, nejlépe dnes a zítra, aby pozítří před volbami už bylo vidět blahodárné uzdravování, které by mohlo vládní koalici zachránit. „Tohle všechno vědí všichni včetně činitelů VV. Ale zkusit na situaci vydělat už teď je příliš lákavé," píše Karel Steigerwald v komentáři MF Dnes.

Věci veřejné chtějí dát najevo, že se bijí za voliče

Podle něj se ale jen naivní člověk může divit, proč VV kritizují vládní záměr škrtů před veřejností, proč si to nevyjednají v té jejich vládě nevídané svornosti a nejdou ven až s dohodnutým záměrem. To by sice bylo pro VV i vládu výhodnější a rozumnější, ale tím by se ve veřejnosti nevyvolal dojem, že se VV odmítáním škrtů bijí za důležitou část voličstva.

Státní rozpočet je čtivo obyčejným mozkům dost cizí, o to více je dobré rozpočty i škrty kritizovat, lidi to slyší rádi. „Pro opozici, aby ne, je to denní strava. Podivné však je, když se ho chápe vládní strana. Politický smysl by toto podrážení nohou vlastní vládě dávalo, kdyby šlo o přeplachtění do opozice nebo do jiné koalice. Myslím, že VV to za lubem nemají," domnívá se komentátor.

Rozbít koalici by bylo smrtonosné pro rozbíječe i pro stát

Soudí totiž, že VV střílejí níž, tedy ke svým potenciálním voličům v podzimním komunálním tažení. „Ale z jejich rebélie pršet nebude, protože není dost černých mraků. V politické tísni jsou všichni členové vládní koalice stejně: rozbít ji je smrtonosné pro rozbíječe i pro stát. Cesta škrtů je neodvratná," pokračuje Steigerwald.

Proto je přesvědčen, že škrtací bouře ze sklenice ven nevyleze. „Věci veřejné by se měly těmito politickými hrátkami zabývat co nejméně. Jsou neproduktivní a v konečném efektu přes přechodné zisky hubí nejen vládní koalici, ale i stranu, která si takto hraje," radí autor komentáře politikům Věcí veřejných.

Čtěte také:

Roztržka o škrty i před kamerami ČT 

Kalousek dráždí VV, přes polovinu škrtů odnesou jejich tři ministerstva 

Johnovci nechtějí škrtat víc než Nečas a Kalousek. Ohrozí to vládu? 

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…