Roztržka o škrty i před kamerami ČT

27.07.2010 23:17

Ministři si každý rok stěžují, že potřebují víc peněz, ovšem letošní roztržka o finanční prostředky je ostřejší než kdykoli v minulosti. Bylo to znát i před televizními kamerami.

Roztržka o škrty i před kamerami ČT

Hosty pořadu Události, komentáře byli předseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Pavel Suchánek (ODS) a člen téhož výboru Michal Babák (VV). Suchánek jasně hájil nevyhnutelnost šetření. Babák se stejnou vehemencí prohlašoval, že ministerstvo školství trpí škrty nejvíc a to je zcela jasně v rozporu s uzavřenou koaliční smlouvou.

Každý ministr musí ušetřit dvě a půl procenta

Každý z ministrů musí podle ministra financí Miroslava Kalouska ušetřit 2,5 procenta. Zároveň ovšem platí, že ministerstva školství, vnitra a dopravy nesou břemeno úspor z šedesáti procent z celkového balíku. A to se nelíbí Věcem veřejným, protože v čele těchto resortů stojí jejich lidé.

„Je to logické. Tato tři ministerstva mají velké rozpočty a jejich dvě a půl procenta v absolutních číslech znamenají větší balík peněz, než na jiných resortech," řekl v pořadu Suchánek.

Je to proti koaliční dohodě

Poslanci Věcí veřejných prohlašují, že jsou ochotni seškrtat maximálně třetinu z požadované sumy. „Nevěděli jsme dopředu, že ty škrty půjdou tak daleko, zvlášť, když je v koaliční smlouvě jasně řečeno, že se úspory nesmí dotknout platů učitelů a škrty ve výši tří miliard na ministerstvu školství se jich nevyhnutelně dotknou. Proto nemohu vyloučit ani náš odchod z koalice," pohrozil Babák.

O škrtech bude ještě jednat vláda ve středu dopoledne. Pokud by ovšem politici nedospěli k dohodě, tak by Nečasova vláda prožila jen jepičí život a opozice ČSSD a KSČM by slavila velký úspěch.

Související:
Johnovci nechtějí škrtat víc než Nečas a Kalousek. Ohrozí to vládu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…