Kalousek dráždí VV, přes polovinu škrtů odnesou tři jejich ministerstva

26.07.2010 17:02

Ministerstvo financí už jednotlivým rezortům naplánovalo úspory, jakých musí do konce roku dosáhnout. Nejrazantnější škrty čekají ministerstva, která vedou VV, informuje Aktuálně.cz.

Kalousek dráždí VV, přes polovinu škrtů odnesou tři jejich ministerstva

Ministerstvo financí chce dodržet plánovaný schodek státního rozpočtu, který je ohrožen tím, že výnos letošních daní bude zhruba o 28 miliard korun nižší, než se očekávalo. Proto naplánovalo škrty, které se budou týkat i ministerstev, které by měly do konce roku uspořit 10 miliard a 200 milionů korun.

Úspory nejvíce dolehnou na ministerstvo školství (přes 3 miliardy korun), dopravy (1,5 miliardy), zemědělství (bezmála 1,3 mld. Kč) a vnitra (přes 1,2 mld. Kč). „To přece není možné. Skoro šest miliard by měla dohormady uspořit ministerstva, která řídí 'véčka'," reagoval pro Aktuálně.cz zdroj blízký vedení strany Věci veřejné. Týká se to ministerstev školství, které řídí Josef Dobeš, dopravy pod vládou ministra Víta Bárty a vnitra, kterému šéfuje předseda strany Radek John.

Nespokojenci se chystají na středu, jen Dobeš už zahrozil vetem

Žádné z ninisterstev zatím nechtělo ventilovat svoji nespokojenost, kterou zřejmě jejich šéfové dají najevo až při středeční schůzi vlády. „Zatím dokončujeme analýzy, přesná čísla a čeho konkrétně by se škrty dotkly, budeme mít zítra," reagoval mluvčí ministerstva vnitra Jiří Reichl. I ministr dopravy Bárta odráží dotazy na škrty: „Počkejte, ještě to nejsou oficiální čísla, budeme o nich teprve mluvit na vládě."

A tak jediným, kdo zatím dal veřejně najevo nelibost, je ministr školství Dobeš, který v ČT v neděli prohlásil, že pokud by se škrty měly dotknout i platů učitelů, Věci veřejné použijí práva veta, dojednaného v koalici. Právě platy učitelů byly stěžejním předvolebním slibem VV a kvůli nim si strana vymínila i škrty v resortu obrany.

Pokud se nedomluví vláda, bude dohoda na K-devítce

„To se dalo čekat," poznamenal k odmítavým reakcím mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Ale vláda ´rozpočtové odpovědnosti´ přece nemůže překročit naplánovaný schodek." Atmosféra na dotčených ministerstvech naznačuje, že vyjednávání nebudou jednoduchá. A není vyloučeno, že se vláda hned napoprvé neshodne. Spor by se tak zřejmě dostal na nejvyšší patro koaličních vyjednavačů, tzv. K-devítku, která by se měla sejít hned ve středu večer po zasedání vlády.

Čtěte také:

Škrtat dokáže i orangutan, tvrdí Kalousek. Škrtat však bude hodně 

Dvě miliardy škrtů v armádě jsou teprve začátek, říká Kočí 

Škrtat budu. Hodlám ale lépe informovat, říká Kalousek 

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…