Sporná smlouva na letouny CASA se změní

03.08.2010 7:51

Smlouva na pořízení čtyř španělských dopravních letounů CASA pro českou armádu se zřejmě bude měnit. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Sporná smlouva na letouny CASA se změní

Před pár dny média referovala o tom, že Španělé nechtějí naše bitevníky L-159, za něž nám měli dát čtyři dopravní letadla Casa. Španělům se kontrakt zdál nevýhodný a tak chtěli z tendru vycouvat. Česko ale vyšlo vstříc a nyní tvrdí, že smlouvy předělá.

O úpravu podmínek ve smlouvách přitom požádalo samo nadnárodní konsorcium EADS, které letadla vyrábí. Ministerstvo obrany tak má možnost cenu sporného kontraktu za 3,5 miliardy korun snížit.    

EADS se podle ministerstva nepodařilo domluvit zájemce pro pět českých bitevníků L-159, které se měly vyměnit za jedno z celkem čtyř dopravních letadel CASA. "S návrhem na změnu přišla druhá strana. V jakémkoli smluvním vztahu přitom platí, že ten, kdo chce změnu, musí také nést náklady," řekl HN ministr obrany Alexandr Vondra. Zástupci EADS prý na dotazy HN neodpověděli.

Poláky vyšlo jedno letadlo na 432 milionů 

Komtrakt na letadla Casa byl podle deníku od samého počátku podivný. Ministerstvo obrany totiž rozhodlo o nákupu letounů bez otevřeného výběrového řízení a letadla byla navíc předražená - Česko by jedno letadlo totiž vyšlo na jednu miliardu korun.

„Ta cena je naprosto nepřiměřená. Například Brazílie koupila tato letadla za zhruba 500 milionů korun, Poláky vyšly jen na 432 milionů," upozornil HN stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulínský.
    

Kvůli porušení pravidel EU pro veřejné zakázky hrozí Česku pokuta od Evropské komise.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…