John asi Řičářovi zruší ochranku. Tu dostal v kauze Budišov

03.08.2010 12:01

Ministr vnitra Radek John potvrdil, že bude muset brzy rozhodnout o případném zrušení ochranky pro architekta Marka Řičáře. Ten proslul tvrzením, že mu je v kauze Budišov vyhrožováno, přitom v jiném případě je obžalován ze zpronevěry dotací z Evropských fondů.

John asi Řičářovi zruší ochranku. Tu dostal v kauze Budišov

Důvodem pro zrušení ochranky pro Marka Řičáře, je fakt, že už od čtvrtka se zpovídá před soudem kvůli tomu, že spolu se třemi společníky údajně připravil stát na dotacích o více než 15 milionů korun.

„Mám to na stole. Je to věc, kterou mi navrhla policie před 14 dny," potvrdil pro Hospodářské noviny (HN) ministr John.

Podle státního zástupce Borise Havla Řičář zorganizoval podvod, kdy od státu na základě falešných podkladů vylákal miliony na vypracování projektu dodání internetu od obcí v Podještědí, kterým měl tím zvýšit turistickou návštěvnost. Projekt si Řičář cenil na 314 milionů, přičemž jen projektovou přípravu ohodnotil na 15 a půl milionů. Nakonec se ale celý záměr smrskl na jedno pracoviště vybavené počítačem za dva a půl milionu. Podle žalobce Havla navíc Řičář neměl vůbec v záměru celý projekt spustit.

Kdo má miliony? Moldavané, anebo Řičář?

„Miliony se měly vrátit do státní pokladny, jenže už zmizely. Většina peněz skončila v Řičářově firmě Ateliér Habitat, kterou převedl na moldavské dělníky. Ti údajně zmizely i s účetnictvím," poznamenaly k tomu HN.

Řičář dostal ovšem ochranku kvůli obvinění jiných podnikatelů, které zaznělo v pořadu televize Nova Na vlastní oči. Tehdy pořadu šéfoval právě Radek John. Jeho kolega pak natočil reportáž o tom, jak někteří šibalové z ČSSD si chtěli „namastit kapsu," taktéž vylákáním peněz z fondů EU. Za prostředky z fondů se totiž měl opravit Budišovský zámek.  

Jourová a spol. byli nevinní

Soud vzápětí poslal do vazby starostu Budišova Ladislava Péťu, bývalého šéfa kabinetu vlády Zdeňka Doležela a jeho kolegu z úřadu Miloslava Řehulku. Své si v kauze odžila i bývalá šéfka oddělení ministerstva místního rozvoje Věra Jourová. Ta měla skupině pomáhat, ale později vyšlo najevo, že ji policie poslala do vazby neoprávněně. Stejně tak další muži byli obvinění nakonec zproštěni.

Řičář v kauze svědčil, a navíc vypověděl, že ho skupina vydírala. „Bál jsem se o život," vypověděl kdysi Řičář novinářům na tiskové konferenci, kterou před lety uspořádal v Senátu.

UOOZ skrývá Řičáře ještě rok po verdiktu soudu

Řičářovi schválil ochranku Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Dodnes ale tento výjimečný status stát nezrušil, navíc Řičáře policie ukrývá na neznámém místě i více než rok po verdiktu soudu, který uvedl, že si Řičář kauzu Budišovského zámku vymyslel. Teď se otěží případu ale bude muset chopit právě John, který paradoxně celou aféru rozpoutal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…