Škromach varuje: Kalouskovy škrty, méně dětí

04.08.2010 22:26

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je zděšen úspornými škrty ministra financí Miroslava Kalouska. A nejen v oblasti sociální politiky. Podle místopředsedy ČSSD totiž Kalouskovy škrty výrazně zvýší nezaměstnanost. Přitom TOP 09 právě slibovala více pracovních příležitostí.

Škromach varuje: Kalouskovy škrty, méně dětí

„Pokud někdo chce snižovat sociální dávky a dělat všechny možné sociální škrty, musí zajistit dostatek pracovních příležitostí. A ty budou za této vlády logicky ubývat. Sníží se výdaje ministerstev a státních úřadů, sníží se platy státních zaměstnanců o deset procent. Ministři si to dovolit mohou, ale úřednice, které berou patnáct tisíc, to citelně pocítí. Budou se méně stavět silnice a také byty, protože se sníží státní podpora na stavební spoření. Stejně tak se sníží dotace zemědělcům. Méně peněz na financování úvěrů dostanou i exportéři. Takhle se nezaměstnanost bude logicky zvyšovat," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

Drábek vymýšlí nesmysly

Podle Škromacha se ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nesoustředí na řešení zaměstnanosti a tvorbu nových pracovních míst v regionech s vysokou nezaměstnaností chce pan ministr provádět další nesmyslné reorganizace v rámci svého resortu. „S podobným nesmyslným a neúspěšným nápadem přišel už jeho předchůdce a nynější premiér Petr Nečas," postěžoval si Škromach.

"Namísto toho, aby ministr Drábek v době propouštění a vysoké nezaměstnanosti rušil okresní Úřady práce a přesouval je na úroveň krajů, měl by nejdříve a velmi rychle provést systémové změny v čerpání Evropských peněz a vytvořit či podpořit tak tisíce pracovních míst. Jeho předchůdce Petr Nečas totiž z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost na MPSV dokázal vyčerpat jen část," řekl stínový ministr.

Porodné není chudinská dávka

Místopředseda ČSSD nesouhlasí s radikálními škrty, jako je zrušení dávek chudým, zrušení porodného a snížení dávek pro postižené. „Snížení dávek pro postižené z 2000 korun na osm set, považuji za naprostou brutalitu, která nemá obdoby. Navíc chci upozornit, že sociální dávka není chudinská dávka, jak by to chtěla pravice podat. Stejně tak porodné není chudinská dávka, ale pomůže tisícům rodin překonat zvýšené výdaje spojené s narozením dítěte. V příštích letech budou chudí chudnout, bude se rodit méně dětí," uzavřel pochmurně jinak usměvavý politik.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…