Svobodo, odejdi z KDU-ČSL. Škodíš nám, zní z řad lidovců

09.08.2010 10:04

Exšéf lidovců Svoboda by podle některých spolustraníků měl partaj opustit, neboť jí soudním sporem, který vede kvůli bytu v Dejvicích, škodí.

Svobodo, odejdi z KDU-ČSL. Škodíš nám, zní z řad lidovců

Lidovci vyzvali svého bývalého předsedu Cyrila Svobodu, aby partaj opustil. Jako důvod uvedli nedodržení jeho slibu, že ukončí spor s církevními charitami. S těmi se soudí o dům v pražských Dejvicích.

Sliby-chyby

Podle Svobodových spolustraníků tím celou stranu poškozuje. „Pan Svoboda porušil veřejně deklarovaný slib, že spor o dům v Dejvicích ukončí. Jako bývalý předseda KDU-ČSL tak vrhá špatné světlo i na celou členskou základnu. Pokud chce snad v soudní při pokračovat, pak už ne jako náš člen," vysvětlil deníku Právo předseda KDU-ČSL Prahy 1 a místopředseda celopražské organizace Jan Wolf.

Reagoval tak na sobotní informace tohoto deníku, že Svoboda po opakovaném ujišťování, že prohraný spor o majetek po pražské důchodkyni Marii Kaprálkové nebude prodlužovat, podal ve věci naopak ústavní stížnost.

Cyrilovy kroky škodí

„V současné době finišujeme s přípravou komunálních voleb. Poslední kroky Cyrila Svobody, které jsou bohužel s křesťanskými demokraty spojovány, nás mohou poškodit. Mám pocit, že Svoboda ztratil soudnost," doplnil Wolfa volební lídr KDU-ČSL v Praze 1 Petr Burgr.

A Svobodův postup v soudní kauze se nelíbí ani úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová. „Věděli jsme, že to stranu může poškodit. To také všechny analýzy neúspěšných voleb prokázaly. To, že už dnes není předseda, nikoho nezajímá, všichni si nás s ním spojují," uvedla Šojdrová.

Svobodo, vyber si

Svoboda si podle ní musí vybrat. "Buď soud s charitativní organizací jako soukromá osoba, nebo členství ve straně, dohromady to nejde," vysvětila deníku rázně.

Cyril Svoboda vstoupil do KDU-ČSL v roce 1995, jejím předsedou se stal v roce 2009. Na funkci rezignoval po letošních nevydařených květnových volbách, po nichž se lidovci po více než devadesáti letech nedostali do sněmovny.

Více čtěte:

Macek (ODS): Cyril Svoboda že ztratil soudnost? On ji nikdy neměl

Foto: cyrilsvoboda.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…