Drastické škrtání zatím koalici neublížilo. Preference jí neklesají

12.08.2010 15:21

Podle aktuálního výsledku agentury SC&C pro ČT se preference politických stran od červencového průzkumu konkurenční agentury SANEP výrazně nezměnily. Přestože vláda už vydala programové prohlášení, načrtla konkrétní kroky reforem a seškrtala, co se dalo, nijak zvlášť negativně se dosavadní kroky vlády na preferencích pravicových stran nepromítly.

Drastické škrtání zatím koalici neublížilo. Preference jí neklesají

ČSSD si udržuje stále nepatrný náskok s 21 procenty, následuje TOP09 s 20 procenty, ODS 19 procenty a ze zbývajících parlamentních stran remizují VV s komunisty na 11 procentech. Snad mírným překvapením je posilující Suverenita Jany Bobošíkové se 4 procenty na úkor Zemanovců.

Zatím jen nástřel

"
Není vůbec jisté, že pravice ztratí preference, ačkoli až budou jednotlivé reformy v podobě už konkrétních zákonů procházet sněmovnou, pak možná," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

"Jedna věc je prezentace vlády při připravovaných zákonech a druhá věc je formulace médií, to utváří veřejné mínění. Pak pochopitelně o preferencích rozhoduje, co přinesou dané zákony v praxi," dodal Bureš.

Opozice je neviditelná

"
Vypovídá to o akceptování škrtů především u pravicových voličů, souhlasí se šetřením. V podstatě nedošlo k žádnému přelivu od parlamentních voleb,"sdělil redakci politolog Josef Mlejnek. Opozice je podle Mlejnka neviditelná, vnitřně rozhádaná a čeká na novou volbu předsedy.

Komunálky budou ve stejném duchu

Sněmovna se sejde až 21. září, do té doby žádný návrh v podobě zákona nemá šanci na schválení. "Pravděpodobně ministři stejně budou čekat s kontroverzními zákony až po komunálních volbách, aby neodradili své voliče," komentoval průzkum politolog Bohumil Doležal.

Čtěte také:

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Past na stránce 170. Filip Turek ví, na co si od Bruselu dát pozor

18:50 Past na stránce 170. Filip Turek ví, na co si od Bruselu dát pozor

Záměrná destrukce evropského průmyslu. V čím zájmu? Kdo skupuje emisní povolenky? Čína! Rakousko bud…