Občanští demokraté vytýkají Schwarzenbergovi rušení ambasád

12.08.2010 19:50

Ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi ODS vytýká, že ji neinformoval o záměru zrušit některé české ambasády. Kritizuje ho zejména zahraniční výbor Poslanecké sněmovny.

Občanští demokraté vytýkají Schwarzenbergovi rušení ambasád

Výbor požádal Schwarzenberga, aby osobně zdůvodnil, které úřady chce zrušit a proč. Ve středu měla vláda jednat o zavírání ambasád, ale tento bod nakonec vypustila. Podle premiéra Nečase to bude potřeba ještě projednat.

Vůbec s námi nemluví

Ministra zahraničí kritizoval hlavně místopředseda zahraničního výboru sněmovny David Šeich.

„Nedozvěděli jsme se prakticky nic. Tudíž ani po dnešním jednání nemohu změnit názor, že tyto kroky ministra považuji za nesystémové a nekoncepční," tvrdí Šeich podle serveru prvnízprávy.cz.

Neoficiálně se hovoří o zrušení ambasád v Latinské Americe, v Africe, v Asii a také jeden konzulát v Indii. Přesný seznam ale ministerstvo tají. Schwarzenberg to šel ve čtvrtek vysvětlovat prezidentovi Václavu Klausovi.

V jednom konzulátu bude více zemí

Podle Hospodářských novin se uzavření bude týkat konzulátů v Kostarice, Venezuele, Keni, Jemenu a nejspíše i v Nigérii. Ministr zahraničí se tak rozhodl kvůli plánovaným škrtům v rozpočtu, jeho resort by tak měl přijít až o 156 milionů korun.

Schwarzenberg už začal vyjednávat o tom, aby v některých zemích v rámci šetření spolupracovaly země Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Jedna taková společná mise funguje už v Jihoafrické republice.

Související:

Schwarzenberg uzavře desítku zastupitelských úřadů  

Počet uzavřených konzulátů záleží na stavu ekonomiky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…