Kauza Mašínové: Esesáci a Major Zeman rozdělují Čechy

14.08.2010 13:28

ParlamentníListy.cz se zeptaly historiků a politologů, kteří lidé podle nich považují protikomunistický odboj bratří Mašínů se zbraní v ruce za oprávněný a kteří lidé je naopak považují za vrahy a zdali to souvisí i s dělením na levici a pravici.

Kauza Mašínové: Esesáci a Major Zeman rozdělují Čechy

Redakci dále zajímalo, zda vyznamenání od expremiéra Mirka Topolánka a účast předsedy vlády Petra Nečase na pohřbu Milana Paumera vnímání Mašínů u veřejnosti prospělo.

Nejvíce Mašíny nesnáší komunisté

Historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek, který se zabývá padesátými léty, zdůraznil, že není sociolog a že se jedná pouze o jeho subjektivní názor. Rozdílné pohledy na Mašíny podle něho souvisí s rozdílnými pohledy na komunismus a s politickou orientací.

Ti, co považují komunistický režim za protiprávní a zločinný, tak podle něho Mašíny hájí. Ti co považují komunismus za legitimní, je odsuzují. A mezi těmito krajními polohami je mnoho názorů „mezi". Největšími odpůrci Mašínů jsou podle něho samozřejmě ti, kteří obhajují komunismus a měli se za komunismu dobře.

Francouzská historička míní, že pravice fandí Mašínům

Podle francouzské historičky Francoise Mayer, která zkoumá na pomezí historie a sociologie pohled české společnosti devadesátých let na komunistickou minulost a napsala o tom i knihu, se dá říci, ze v posledních měsících či letech, lidé, kteří se veřejně hlásí k Mašínům při různých příležitostech, patří spíš ke kruhům pravice, a to nejen parlamentní.

„Dá se rovněž říci, že, pravice více integruje tu problematiku Mašinů ve svém politickém dizkursu, a že kauza Mašínů figuruje víc a víc v diskursu pravicového establishmentu, jak jsme viděli nedávno, v kontextu pohřbu Milana Paumera, což je dost velký posun oproti situaci v devadesátých letech," řekla redakci Mayer.

Politici názor veřejnosti nezmění

Nejvíce odpůrců Mašínů najdeme podle ní v levicových kruzích, i když ale neví, zda to platí skutečně stoprocentně. Podle ní postoje a projevy Mirka Topolánka či Petra Nečase pomáhají zlepšení obrazu bratří Mašínů.

„Ale pan Topolánek a pan Nečas by asi nemohli jednat v té otázce, jak jednali, kdyby neexistovala ve společnosti určitá, byť omezená, sympatie k bratrům Mašínům. Myslím, že veřejný postoj vašich politiků stejně jako u nás spíš signalizuje určitou změnu podmínek, než by určoval novou orientaci. Ten postoj potvrzuje tu změnu, ale pouhý politik nemůže sám od sebe přeorientovat společenskou paměť. Ale práce historiků, novinářů, dokumentaristů, různých občanů a společenství jistě může velmi. Myslím, ze teď prožíváte velice zajímavý posun, co se týče společenského vztahu ke komunistické minulosti. Případ bratrů Mašínů je v tomhle velice zajímavý ukazatel," dodala Meyer.

T
ypologie je nejasná

Podle politologa Miroslava Mareše z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně je typologie odpůrců a příznivců Mašínů velmi nejasná. Nedá se podle něj říci, že by celá pravice podporovala Mašíny, ale je fakt, že většina lidí levicového smýšlení Mašíny odsuzuje. Uvnitř pravice pak vzniká štěpení, kdy někteří lidé odboj proti komunismu uznávají, ale neuznávají způsob Mašínů z hlediska výsledků, efektivity a zvolených prostředků.

Díky ocenění Mašínů ze strany Topolánka se stalo určitou normou v části pravice hájit Mašíny, na druhou stranu ocenění Mašínů a Paumera ze strany Topolánka jim mohlo uškodit díky jiným kontroverzním krokům Mirka Topolánka.

Vyhlásili komunisté občanskou válku?

Vedoucí Katedry politologie FSS MU a výkonný ředitel Centra pro studium demokracie a kultury Stanislav Balík podobně jako Blažek tvrdí, že pohled na celou kauzu souvisí s tím, zdali se ten či onen jedinec domnívá či nedomnívá, že komunistický režim byl zločinecký a že komunisté svým odpůrcům vyhlásili občanskou válku a třídní boj.

„Neznamená to však, že ti, kteří nepřijímají tezi o občanské válce, jsou komunisty. Tuto tezi odmítají například někteří pravicoví liberálové i Václav Klaus. Nechci panu prezidentovi nic podsouvat, ale on si patrně úplně nemyslí, že by mezi komunismem a nacismem bylo rovnítko," řekl redakci Balík.

Esesák a milicionář

Mnozí lidé podle něj nepřijímají rovnítko mezi esesákem a lidovým milicionářem. Odboj proti nacismu je u nás také více akceptován proto, že šlo o vpád cizí mocnosti, zatímco boj proti komunismu znamenal boj proti vlastním spoluobčanům. Účast Petra Nečase podle něho nahlížení na Mašíny nezmění. Jde o symbolické gesto. Podle Balíka se pohled veřejnosti na Mašíny nezlepšil a společnost je stále rozdělená.

Vojenský historik podplukovník Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu, který se zabývá druhým a třetím odbojem, si myslí, že v zásadě dělení na levici a na pravici platí, ale že to je složitější. Osobně zná lidi levicového smýšlení, kteří s Mašíny sympatizují. Podle něj je celá záležitost otázkou informovanosti a v debatě se podle něj mnohdy angažují lidé, kteří mají velmi malé znalosti celé kauzy a mnohdy je čerpaly z Majora Zemana.

Veřejnost je neinformovaná

Stehlík si myslí, že to je problém škol, kde se podle něj příliš o době komunismu neučí. „Děti znají pravěk, starověk, ale k problematickému období našich dějin, tedy k nacismu a komunismu se žáci mnohdy nedostanou. Lidé nevědí, co byla padesátá léta, národ je nevzdělaný," řekl Stehlík.

Plukovník míní, že účast Petra Nečase a Karla Schwarzenberga na pohřbu Milana Paumera kauze Mašínů prospěla, protože přiměla řadu lidí, kteří oba politiky uznávají, se nad věcí více zamyslet. Rovněž se domnívá, že zatímco ještě pár lety byl postoj veřejnosti negativní v poměru šedesát ku čtyřiceti, dnes se tento poměr obrátil ve prospěch Mašínů.

„Máme tady 17 let zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který říká, že tento režim byl nelegitimní, nezákonný, KSČ, že byla zločinecká organizace a že odboj proti komunismu byl oprávněný, tak co tu vůbec celou dobu řešíme? Dle tohoto zákona byl odboj Mašínů legální," poznamenal Stehlík.

Média dezinformují

Dokumentarista, kameraman a režisér Martin Vadas, který byl v roce 1992 šéfredaktorem redakce zpravodajství Československé televize a který natočil například dokument o bratrech Mašínech či o disidentovi Vladimíru Hučínovi, míní, že společnost je o kauze Mašínů dezinformována a že média mnohdy opakují polopravdy komunistické propagandy.

Typickým příkladem je podle něj případ pokladníka Rošického, který Ctirada Mašína napadl s pistolí a ten se pouze bránil. Rošický byl členem KSČ a Lidových milicí a média to podle něj dezinterpretují tak, že ho Mašín zavraždil.

Říká se, že chlapi nebrečí. Reportáž z pohřbu Milana Paumera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…