V ODS by měl znít alarm. Její pozice pravicového lídra se otřásá

16.08.2010 10:41

Uvnitř koalice bude zuřit tichý boj o přežití. Nahrály tomu i výsledky prvního povolebního průzkumu preferencí, v němž ODS přišla o pozici nejsilnější pravicové strany, upozorňuje komentátor Honzejk v HN.

V ODS by měl znít alarm. Její pozice pravicového lídra se otřásá

Ani o milimetr vzhůru se neposunuly preference ODS v prvním povolebním průzkumu, který naopak vyšvihl do pozice nejsilnější pravicové strany TOP 09. „Přitom ODS nahrávala pozice ústřední vládní strany - v minulosti bylo pravidlem, že strana, která má vůdčí roli ve vládě, v preferencích v prvních měsících posiluje. A vysočanský kongres, na kterém se strana oficiálně rozešla s praxí kmotrovství," komentuje to Petr Honzejk v Hospodářských novinách.

Ani jeden z předpokládaných efektů však neúčinkuje a pozici lídra reforem přebírá Kalouskova TOP 09. „Přinejmenším z krátkodobého hlediska se ukázalo jako netaktické, že Petr Nečas přepustil všechny reformní resorty svému konkurentovi. Navíc vůbec není jisté, že se krátkodobá ztráta ODS vůbec kdy promění v dlouhodobý zisk," upozorňuje Honzejk na to, že pro pravicového voliče může být klíčové to, že ODS přišla o pozici lídra v pravé části spektra.

S pojetím ODS nechce mít v Praze žádná osobnost nic společného

Navíc s blížími se komunálními volbami se pozornost upírá na regiony, kde je obraz ODS hodně poničený. „Na jihu Čech populární Tom Zajíček vystupuje na protest proti poměrům v tamní buňce ze strany, bývalý plzeňský primátor Rödl kandiduje na západě Čech za jiný subjekt. Co ve stranické centrále namítnou člověku, který řekne, že fasáda ODS je sice čistší, ale její základy hnijí dál?" ptá se komentátor.

Ten poukazuje na to, že zcela nejhorší pověst má ODS v hlavním městě. „Se zdejší ODS, jejíž pojetí správy města jako finanční samoobsluhy pro spřízněné podnikatelské skupiny, nechce mít žádná relevantní osobnost nic společného. Pražská ODS, jako jediná z vážně kandidujících stran, nepředstavila kandidáta na primátora. Místo toho odkudsi vytáhla zpěváka Jana Kalouska," poukazuje Honzejk na to, že významné osobnosti nechtějí mít v Praze s ODS nic společného.

Nikdo nezaručí, že ODS zůstane velkou stranou

Ruce pryč od pražské buňky dává i předseda ODS Nečas, ale oficiální bagatelizaci její případné ztráty („nakonec nemáme Brno a taky se nic nestalo") nevěří zřejmě ani on sám. „Praha má v celostátní politice výsadní postavení a nyní táhne celou ODS dolů. Vítězství TOP 09 v metropoli by mělo velký význam pro pozici obou stran v celostátním měřítku," domnívá se komentátor.

Ten očekává, že začátkem příštího roku, kdy lidé pocítí dopad škrtů, půjdou preference obou pravicových stran dolů. Jak ale voliči svou přízeň po reformních krocích rozdělí, vůbec není jasné. „Protože je možné cokoli, není od věci zmínit možnost, že se časem vynoří myšlenka historického dua Topolánek - Kalousek na volební koalici ´velké´ a ´doplňkové´ pravicové strany. S tím rozdílem, že ODS už nikdo nezaručí, že právě ona bude ta ´velká´," uzavírá Honzejk.

Čtěte také:

ODS v Churchillových stopách: Průzkumů se nebojí 

Lepší než naopak, říká nejdůvěryhodnější člen vlády Kalousek  

Lidé mají z důchodové reformy hrůzu. Vyplývá to z průzkumu SANEP 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…