Povodňová daň je nespravedlivá, tvrdí Mládek

16.08.2010 17:14

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek je roztrpčen nápadem vlády zavádět povodňovou daň. Podle něj na tuto nesmyslnost doplatí jen nemajetní lidé. Mládek to uvedl v pořadu Českého rozhlasu Studio Česko.

Povodňová daň je nespravedlivá, tvrdí Mládek

V důsledku posledních povodní na Liberecku vláda minulý týden zveřejnila svůj nápad, že každý zaměstnanec by měl odvádět měsíčně stokorunu na povodňový fond, který bude vytvořen při státním rozpočtu. O sto korun stát hodlá zaměstnancům zvýšit slevu na dani. Mnoho expertů se ale okamžitě poté ozvalo, že je tento záměr vlády velmi podivný.

„Je to variace na daň z hlavy, protože se posune sleva na dani pro každého pracujícího člověka. To je ale nespravedlivé, především k těm méně příjmovým skupinám," řekl Mládek v pořadu Studio Česko.

„Je to věc naprosto neskutečná, kdybv tady byla slušná pravicová vláda, tak má možnost zvýšit sazbu daně třeba o jedno procento,  a pak by nízkopříjmoví lidé platili méně a ti vysokopříjmoví více," řekl rozhorleně Mládek.

Nad tím ztroskotala prý i Thatcherová

Nad „daní z hlavy" se pozastavovala minulý týden také ČSSD, anebo i různí experti. Například komentátor Respektu Jan Macháček uvedl: „Povodňová daň ve výši sto korun na hlavu není dobrý nápad. Vládě je třeba doporučit, aby si to politicky ještě velmi dobře rozmyslela."

 „To je čistá ´poll tax´, tedy daň z hlavy, kterou se pokoušela zavést Margaret Thatcherová a koketerie s touto daní znamenala začátek jejího politického konce," připomněl také Macháček, jak daň z hlavy, která je například zakázána Ústavou USA, ovlivnila politickou dráhu bývalé premiérky Velké Británie.

Mach: Kalousek se na povodně jen vymluvil

Nápad povodňové daně také sepsul předseda Svobodných Petr Mach. Podle něj jde jen  o směšnou výmluvu vlády, jak zalátat další díry v rozpočtu. „Výmluva na povodeň je směšná, protože daň nenakrmí „novou" povodňovou výdajovou položku," uvedl Mach ve svém prohlášení.

„Ještě ráno ministr Kalousek potvrdil, že se stokorunovým zvýšením daně počítá Ministerstvo financí - a návrh byl připravený již před povodní. Odpoledne již vláda zvýšení daně prezentovala jako „povodňovou daň". Z nebe vládě spadla krásná výmluva. Chápu, že když ministři chtějí dotovat zahraniční filmaře a organizovat drahá sčítání lidu, nezbývá jim, než záplatovat rozpočet zvýšením daní," dodal k tomu Mach.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…