Bok bude i podruhé kandidátem na ombudsmana

17.08.2010 18:56

Občanský aktivista John Bok vysvětloval své důvody k podání ústavní stížnosti. Týká se kandidatury soudkyně Ivy Brožové na post ombudsmanky. Možnému budoucímu ochránci práv se nelíbí obcházení zákona a doufá, že soud mu dá za pravdu.

Bok bude i podruhé kandidátem na ombudsmana

John Bok je kandidátem prezidenta Václava Klause. Prý je to kvůli jeho činnosti, o kterou se prezident dlouhodobě zajímá. Pravděpodobně ho nominuje i podruhé.

Předpoklady pro veřejného ochránce práv

Podle Boka musí být ombudsman hlavně inteligentní, nezkorumpovatelný a mít cit. „Spousta lidí, kteří mají právnické vzdělaní, nemá cit. Edukace vás nekvalifikuje. Pouze ukazuje, že jste zvládl nějaký stupeň vzdělání," vysvětluje svůj pohled na veřejného ochránce práv.

Při prvním hlasování o ombudsmanovi se nenašla nadpoloviční většina hlasů pro zvolení. Podle Boka na to mohla mít vliv diskuse o kandidátkách Ivy Brožové a Anně Šabatové.

Stížnost kvůli Brožové

„Stačí si přečíst Ústavu, zákony o soudech, soudcích a o ombudsmanovi a bude vám to jasné. Základní věc je tato. Paní Brožová nemůže kandidovat, protože zůstává soudcem po dobu tří měsíců od doby, kdy předá prezidentovi svou rezignaci," vysvětlil Bok v rozhovoru pro Radiožurnál.

Dodal, že je vyloučené, aby byl soudce zároveň veřejný ochránce práv. Prý by Brožová nemohla dostat ani žádnou výjimku. Ústavní soud stížnost přijal a bude se jí zabývat. Bok se jen obává toho, aby soud nerozhodl ve chvíli, kdy bude probíhat další hlasování o ombudsmanovi.

Soud jim to vysvětlí

John Bok trvá hlavně na principu a domluveném obsahu zákona. Pokud prý soudce ví, že nemůže být ombudsmanem, pak by neměl kandidovat.

Kdyby Ústavní soud nedal Bokovi za pravdu, bude to respektovat. Přesto věří tomu, že jeho stížnosti vyhoví.

Související:

Bok napadl volbu ombudsmana u ústavního soudu 

Sněmovna by měla o ombudsmanovi rozhodnout do 7. září 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…