Drábek ukusuje z platů státních zaměstnanců. Sebere deset procent

19.08.2010 15:54

Státním zaměstnancům by od příštího roku měla podle návrhů ministr Drábka plošně klesnout tarifní složka platu o deset procent. Pokles hodlá Drábek kompenzovat nárůstem osobního příplatku, který by mohl vzrůst až na 200 procent platu. „Dává to prostor pro lepší motivaci zaměstnanců,“ hájí návrh Drábek.

Drábek ukusuje z platů státních zaměstnanců. Sebere deset procent

Ministerstvo práce a sociálních věcí přichází s další novinkou. Pod taktovkou ministra Jaromíra Drábka z TOP 09 chce dávat zaměstnancům menší plat a naopak chce, aby ti, kteří pracují dobře, dostávali mnohonásobně větší osobní příplatek. Návrh by měl platit - pokud bude schválen formou zákona -  i pro zaměstnance obcí a krajů a jim podřízených organizací. Celkově by se to mohlo týkat až 750 tisíc lidí.

Dnes se individuální hodnocení promítá do výše platu státních zaměstnanců jen omezeně. Takzvaný osobní příplatek, který to umožňuje, může dnes vystoupat maximálně na 50 procent platu.

„Zvýšení osobního příplatku a snížení tarifů o deset procent dává prostor mezi kvalitou jednotlivých pracovníků," hájil na čtvrtečním brífinku Drábek svůj nápad.

Zrušení platových stupňů ve dvou variantách

Další opatření je navrhovaná změna při oceňování délky zaměstnání a zrušení systému platových stupňů. Tady hodlá Drábek postupovat podle dvou záměrů.

První varianta počítá s úplným zrušením platových stupňů. Zkušenost pracovníka by se v tomto případě hodnotila výhradně osobním příplatkem. "Dáváme tím prostor pro to, aby vedoucí pracovníci individuálně ocenili, na kolik je zkušenost konkrétního pracovníka důležitá pro plnění jeho pracovních úkolů, abychom to formalizovaně nevztahovali pouze k odpracovaným letům," podotkl Drábek.

V případě, že by se stát rozhodl realizovat druhou variantu, zůstalo by zachováno stávajících 12 platových stupňů. U každého tarifu by se ale vyhodnocovalo, jak dlouho může reálně pracovník skutečně zvyšovat svou kvalifikaci. U nejodbornějších profesí by se automaticky se zvyšováním kvalifikace počítalo maximálně 15 let.

Učitelé a policisté budou vyjmuti

"Vycházíme z toho, že i u nejkvalifikovanějších profesí, například vědeckých pracovníků, člověk 15 let pracuje na sobě, zvyšuje si svoji kvalifikaci, ve věku kolem 40 let se dostává na vrchol své kariéry. Potom samozřejmě může postupovat dál, nicméně už to není pravidlem, které by zasluhovalo automatické zvyšování platu s další narůstající praxí," vysvětlil Drábek.

Návrhy tabulek, které ve čtvrtek ministerstvo představilo, se netýká pedagogických pracovníků, nepedagogických pracovníků ve školství, pracovníků ve zdravotnictví, policistů a vojáků. Návrh nyní putuje do mezirezortního připomínkového řízení.

Škromach: povede to ke zvýšení korupce

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach tvrdí, že zákon jde proti zaměstnancům a důrazně ho odmítá.

„Dlouhodobě se zvýší platy ve velkých aglomeracích, naopak státní úředníci po takovémto zásahu budou  více odcházet do soukromého sektoru. Navíc ministr Drábek takové opatření startuje v situaci, kdy peníze nemá, takže to je přelévání z prázdné konve do prázdné nádoby," řekl Škromach pro Českou televizi.

Podle Škromacha navíc to povede ke zvýšení korupce  „Druhá věc je, že tento způsob povede ke snižování mezd a hlavně ke snižování mezd ve venkovních okresech, naopak ke zvyšování v Praze a Brně," dodal.

Proti škrtům se bouří i odbory. „Domníváme se a jsme přesvědčeni, že jde o nejsilnější útok na sociální práva zaměstnanců," podotkl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Odbory si navíc stěžují i na chystanou změnu zákoníku práce. Podle nich nepřiměřeně okleští práva zaměstnanců. Odbory tvrdí, že kabinet dává přednost tomu, aby lidé pracovali jako samostatní podnikatelé. Podle Drábka ale mají úpravy zákoníku přispět k tvorbě nových pracovních míst.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…