Rath před volbami: Sledoval jsem, jak se strana žene do záhuby

21.08.2010 11:45

Sociální demokracie si po volbách ověřila, že na "drtivé volební vítězství", jaké předvídal tehdejší šéf strany Jiří Paroubek, nestačí jen klobásy zadarmo. David Rath se tomu jen usmívá a pod fousy si mumlá ono pověstné: Já to říkal.

Rath před volbami: Sledoval jsem, jak se strana žene do záhuby

Rath prý před volbami záměrně mlčel. Jak v kampani, tak ve straně. "Zhruba na rok jsem se před letošními volbami stáhl. Odmítal jsem rozhovory. Rok jsem se snažil nebýt vidět a mlčet," řekl v rozhovoru pro MF Dnes.

Domluvil se na tom prý s Paroubkem, jelikož volební manažer Jaroslav Tvrdík přišel s průzkumem, že Rathovo vystupování může prohrát volby. "Padaly tam tisíce průzkumů od renomovaných agentur až po agentury brouka Pytlíka a Jaroslav Tvrdík s těmi průzkumy kouzlil jako s kartami."

On se prý raději stáhl a pozoroval, jak se jeho kolegové řítí do záhuby. "Neměl jsem jediný billboard, jediný leták... Billboardy ale vedle předsedy měli Hašek, Urban, všichni ostatní lídři. Já jsem vidět nebyl. To prohráli moji kolegové, nejen Jiří Paroubek," vysvětlil.

Kopou do mě? Ať si kopou

Na Ratha se kritika sesypala jako lavina po nedělním Paroubkově vystoupení v ČT. Tam totiž bývalý šéf sdělil, že by si jako svého nástupce dokázal představit právě Ratha.

Tento výrok se nelíbil šéfovi Asociace krajů Michalu Haškovi ani místopředsedovi strany Milanu Urbanovi. Oba Ratha kritizovali s tím, že takovým směrem, který on vyznává, se politika socialistů nesmí ubírat.

"Bylo to překvapení," reagoval na Paroubka Rath. "Příjemné, samozřejmě. Čekal jsem, jestli kolegové udrží nervy na uzdě. A ukázalo se, že někteří je neudrželi. To mě trochu pobavilo. A tím to pro mě končí."

Je to podle něj důsledek toho, že se jeho spolustraníci cítí ohroženi ve svých křeslech a mají potřebu si upevňovat pozice. Rath na předsedu ambice nemá, chtěl by se stát místopředsedou. Ale jen možná, záleží na šéfovi. Rád by nad sebou viděl Bohuslava Sobotku. Těm, kteří ho teď haní, ale vzkazuje jednoduché - dělejte si, co chcete, je mi to jedno.

Čtěte:

Paroubek je pryč, to je príma, cítí expředseda z ČSSD

Rath předsedou strany? Ani náhodou, reaguje Hašek

Nechceme být haiderovskou stranou, varuje Urban před Rathem

Rath vrací úder: To Urban škodí ČSSD, měl by rezignovat

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…