Premiér s odboráři probere platy a zákoník práce

23.08.2010 9:37

Odborářské vášně, které vzplály kvůli desetiprocentnímu snížení mezd státních zaměstnanců, bude během pondělí hasit premiér Petr Nečas.

Premiér s odboráři probere platy a zákoník práce

Odboráři totiž pohrozili demonstracemi a stávkami v případě, že vláda zrealizuje své plány. Premiér Nečas by ale rád s odboráři probral i některé návrhy, které se týkají změn v zákoníku práce, jež navrhuje ministr práce a sociálních věci Jaromír Drábek.

Odborářům se totiž nelíbí ani chystané zavedení pružnějších kont pracovní doby a zdvojnásobení lhůty, po kterou je možné pracovat na dohodu o provedení práce. Kritizují také řetězení smluv na dobu určitou.

Zavadil ještě hůl neláme

Jenže předseda Českomoravské konference odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil je přesvědčen o tom, že se vláda nakonec přikloní k návrhům odborářů. „ Jak se s tím naloží, to je jejich věc. Pak ale, samozřejmě, když se nám bude zdát ne zrovna dobrá cesta, tak může očekávat, že nějaká odezva na to bude," řekl nedávno Zavadil pro Český rozhlas.

Podle Nečase ale musí i zaměstnanci státu přijmout realitu, která nastala v době hospodářské krize, stejně jako lidé, kteří pracují pro soukromé firmy. „Já znám firmy, kde se snižovaly platy o desítky procent. Tak proč, když je něco takového možné v podnikatelském sektoru, není něco podobného možné ve veřejném sektoru?" podotkl Nečas v České televizi.

Z státních služeb budou prý odcházet lidé

Podle vyjádření, které ČMKOS zveřejnila již dříve, by vývoj mezd ve veřejné a státní správě mohl nabrat opačný směr než vývoj mezd zaměstnanců v podnikatelském sektoru. Rozdíly mezi nimi by se prohloubily v neprospěch státních zaměstnanců. Byly by tak jedním z hlavních, ne-li přímo rozhodujícím důvodem k odchodu vysoce kvalifikovaných zaměstnanců.

Návrh Jaromíra Drábka na snížení platů státních zaměstnanců není ale konečnou verzí - ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to nedávno řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…