Žáky budou školit, jak nepodlehnout kyberšikaně

24.08.2010 11:19

Školy by rády zatočily s kyberšikanou. Podle ředitelů škol to je potřeba, neboť děti jsou stále více anonymně zesměšňovány textovými zprávami, emailem nebo i přes sociální sítě.

Žáky budou školit, jak nepodlehnout kyberšikaně

Z průzkumu projektu na minimalizaci šikany vyplývá, že se obětí kyberšikany stalo každé desáté dítě. A to i přes tvrzení dětí, že se kyberšikany nebojí a proti takové formě výhružek jsou odolné. Většina škol se ale i tak stále nedokáže těmto jevům postavit čelem. Proto školy brzy odstartují kampaň Školní rok bez kyberšikany

Podle zástupce ředitele Základní školy Londýnská Václava Nádvorníka, by se s pojmem kyberšikana měly setkávat děti už od čtvrté třídy.

„Jednoznačně se tím zabýváme. A to jak třídní učitelé ve svých třídách, tak v rámci výuky informatiky, kdy vlastně od čtvrté páté třídy dětem vysvětlujeme, že email napsaný je to samé jako když něco řeknu z očí do očí," řekl Nádvorník pro Radiožurnál.

Učitelé vy vysvětlování mohou i uškodit

Podle odborníka na šikanu Michala Koláře ale učitelé nejsou ve vysvětlování příliš zkušení a někdy mohou dětem spíš ublížit.

„To mohou dávat do pohybu i učitelé. Skutečně učitel může pomoct, ale může i ublížit. On může dát do pohybu negativní síly v té skupině. V takové situaci dítě, které je v roli oběti, má docela smůlu," zmínil k tomu Kolář.

Změnit situaci na školách má proto projekt minimalizace šikany Nadace O2 a občanského sdružení Aisis, kteří do škol posílají jeden a půl milionů letáku. Děti se tak dozví základní údaje o kyberšikaně, učitelé se v průběhu školního roku naučí, jak kyberšikanu řešit a rodiče, jak tomuto jevu u svých dětí předcházet.

Děti také umí potrápit - učitele natáčejí na video

Český rozhlas podotkl, že kyberšikana se může projevit i naopak - zesměšněním učitele. Poslední průzkum totiž navíc ukázal, že více než pětina dětí pokládá za zábavné svého kantora natáčet na video a pak ho zesměšňovat například na sociálních sítích.

„I například kuchařky se mohou s tímto jevem setkat - i ony by měly být minimálně informovány o tom, jak v dané situaci postupovat a jednat," uvedla v této souvislosti ředitelka Gymnázia Stodůlky Renáta Zajíčková.

Podle ní se v současnosti ukazuje, že by s tímto problémem měli být seznámeni nejen pedagogičtí pracovníci, ale i všichni zaměstnanci školy.

Foto: bezpečný-net.estranky.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…