Václav a Livie Klausovi na soukromých kanálech. V ČT ne

24.08.2010 20:24

Úterní Snídaně s Novou s exkluzívním hostem Livií Klausovou jen potvrdila, že v soukromých televizích se prezidentský pár objevuje, zatímco té veřejnoprávní se vyhýbá obloukem.

Václav a Livie Klausovi na soukromých kanálech. V ČT ne

S výjimkou novoročního projevu, který vyrobí jedna z televizí a všechny tři hlavní jej pak odvysílají a záběrů z oficiálních vystoupení se prezident Václav Klaus a jeho manželka Livie neobjevují ve veřejnoprávní televizi.

"Může to pramenit z averze vůči České televizi, může tam přetrvávat pocit zahořklosti," nabízí pro ParlamentníListy.cz jedno z možných vysvětlení mediální odborník a pedagog VŠE Jiří Mikeš.

V této souvislosti si lze vybavit situaci ze začátku roku 2009, kdy ČT odvysílala v pořadu 168 hodin záběry, které označila jako „prezidentovu rozcvičku". Klaus se na nich připravuje na novoroční projev, ve zřetelně dobré náladě se prochází kolem řečnického pultíku a při tom několikrát rozpaží ruce a naznačí podřep. Kancelář prezidenta republiky pak ČT za odvysílané záběry tvrdě kritizovala.

V sousedním Německu je prezident v televizi jen při novoročním projevu

"Prezident ani nepatří do pořadu jako jsou Otázky Václava Moravce, protože do praktických politických záležitostí by ani neměl vstupovat. Třeba v sousedním Německu je prezident v televizi jen při novoročním projevu a jinak ne. Rozhovory poskytuje jen výjimečně, a to víc pro noviny," uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Milan Kruml.

Ten si nemyslí, že jde jen o postoj prezidenta, ale i o vztahy mezi lidmi z jeho okolí a konkrétními médií. „Velkou roli sehrávají kontakty a osobní vztahy, s někým jsou bližší, s jinými naopak. Nebo si vyberete médium, se kterým chcete z nějakého důvodu spolupracovat," vysvětluje Kruml, že za absencí hlavy státu ve veřejnoprávní televizi nemusí být jedna konkrétní situace.

V souvislosti s nadací je soukromá televize logickou volbou

"Může to pramenit i z toho, že si prezident nechává sdělit, jaká je sledovanost televizí. Pak by šlo o to, že chce svým vystoupením zapůsobit na více diváků," soudí Mikeš. Podle něj jde však o věc prezidentova tajemníka a jeho poradců, kteří by případné třecí plochy měli se zainteresovanými lidmi z ČT odstranit.

Právě tajemník prezidenta republiky a zároveň ředitel politického odboru jeho kanceláře však přichází s vysvětlením, které se dá interpretovat i jako drobné rýpnutí do České televize. „Nemyslím si, že si pan prezident vybírá, které pozvání přijme, podle toho o jakou televizi jde. Spíše ho zajímá dramaturgie a kvalita pořadu," uvedl Ladislav Jakl pro ParlamentníListy.cz. 

Čtěte také:

Chléb, máslo a čaj. Tak snídá Livia Klausová 

Svazáci z Respektu se mýlí jako vždycky, zlobil se Klaus 

Hájek se opřel do ČT a Moravce, Janeček ho pozval k sobě 

Kanálnící nepomůžou. ČT bych zrušil, opakuje Jakl

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…