Svazáci z Respektu se mýlí jako vždycky, zlobil se Klaus

27.06.2010 17:30

Prezident Václav Klaus se v nedělní Partii televize Prima ohradil proti spekulacím týdeníku Respekt, že měl prosazovat exposlance za ODS Vlastimila Tlustého na post velvyslance v Kazachstánu.

Svazáci z Respektu se mýlí jako vždycky, zlobil se Klaus

Na webových stránkách Respektu se v polovině týdne objevila zpráva, že měl prezident přes ministra zahraničí Jana Kohouta prosazovat na pozici velvyslance v Kazachstánu bývalého poslance za ODS Vlastimila Tlustého. Prezident to popřel s tím, že nemá jako hlava státu v popisu práce navrhovat velvyslance.

"Hra o tom, že já jsem navrhoval nějaké velvyslance, je úplně dětinská," reagoval Klaus a dodal, že „svazáci z Respektu se mýlí jako vždycky".

Ministr zahraničí Jan Kohout podle časopisu chtěl, aby vláda v pondělí o návrhu jednala, třebaže ministerstvo zahraničí uvádělo, že o českých velvyslancích bude rozhodovat až nová vláda. Premiér Jan Fischer odmítl dokument zařadit na pořad jednání. Respekt dále napsal, že Tlustého zařadil na seznam Kohout na Klausovu žádost a s nominací šel na jednání vlády.

"Materiál ale nebyl zařazen na program a tím to končí. Nenašel by patřičnou podporu mezi ministry a je to rozhodnutí, které po zralé úvaze přísluší nové vládě," řekl tehdy týdeníku premiér Jan Fischer. 

Strany, které zřejmě utvoří vládu, minulý týden Fischerův kabinet vyzvaly, aby již nerozhodoval o žádných změnách mimo jiné právě na velvyslaneckých pozicích. 

Hájek: Respekt vlastní uhlobaron a navíc je okrajovým médiem

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, o týdeníku se v dubnu kriticky vyjádřil i vicekancléř prezidenta Petr Hájek. Ten v pořadu České televize Hyde Park vysvětloval, proč nebyla na Pražský summit na Hrad při příležitosti podepisování rusko-americké odzbrojovací smlouvy START akreditována řada novinářů, včetně zástupců týdeníku Respekt.

„Prestiž Respektu je dána tím, že ho vlastní uhlobaron Bakala a pak tím, že z jeho okruhu se rekrutuje velká většina redaktorů České televize. Z hlediska nákladu a čtenosti můžeme Respekt označit za okrajový stejně jako brněnské Kontexty a jako takový na podobně velké akce nepatří," reagoval tehdy Hájek. (čtěte ZDE)

O napjatých vztazích mezi Hradem a týdeníkem je známo. Časopis bývá označován dokonce za „havlovské" médium, vzhledem ke kritickým článkům vůči prezidentu Klausovi.

„Když kritizujete jednoho, neznamená to, že jste časopis druhého," vysvětloval v dřívějším online rozhovoru šéfredaktor Erik Tabery. „Kritizujeme i Václava Havla, nicméně je pravda, že s ním máme mnohem více podobných názorů než s Václavem Klausem. To je ale dáno tím, že jsme liberální a proevropský časopis, který se domnívá, že neseme odpovědnost za to, co se v této zemi i za jejími hranicemi děje," vyjádřil postoj média vůči hlavě státu Tabery.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

reklama

autor: az

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…