Kníže připomíná vilný vtip o dřevorubci, píše novinář

30.08.2010 10:10

Kvůli údajnému rasismu obvinil český ministr Schwarzenberg zahraničí hlavu Francie Sarkozyho. A sklízí za to kritiku za kritikou.

Kníže připomíná vilný vtip o dřevorubci, píše novinář

Nedávné invektivy vůči francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu ze strany českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vyvolaly na politickém i komentátorském poli mnoho rozporuplných reakcí.

Proti knížeti se v jedné z nich postavil i publicista Petr Adler ve svém článku "Evropa: Neopodstatněný hněv Jeho knížecí jasnosti" uveřejněném na serveru Neviditelnýpes.cz.

Honák a dřevorubec 

Označení Sarkozy za rasistu prý ze strany "Jeho Jasnosti" připomíná vilný vtip o dřevorubci Ferkovi a honáku krav Jankovi, kterého dřevorubec podvádí s jeho ženou. "Janko přijde domů, a nic. Jo, říkají hlasy nadšených slídilů, to věděli, že přijdeš. Oni to dělají, když nejsi doma. Aha, řekl si Janko, rádoby odešel, pak se tiše přiblížil k okénku, nazřel dovnit, a spráskl rukama: Doopravdy, zvenčí to tak vypadá," přirovnává Adler praktiky honáka krav k těm Schwarzenbergovým.

Kníže není sám

"Jeho Jasnost český ministr zahraničí zahraničí Karel Schwarzenberg samozřejmě ve svém rozhořčení není sám. Je obklopen obvyklými pachateli: Evropskou komisí i Radou Evropy," dodává  Adler s tím, že podle úřední zprávy, kterou přinesl Český rozhlas, se Francie konečně rozhodla bránit svoji svrchnovanost. A to je rasismus.

"Takže Francie se domnívá, že porušování jejích zákonů je nepřípustné, a to je rasismus," ironicky publicista komentuje zoustouzenou Francii. Za pohanu si podle něj země ale může do jisté míry sama, neboť právě ona prosazovala Lisabonskou smlouvu, "traktát, který omezuje svrchovanost členských EU zemí bezmála na nulu".

Korektní strašidlo

Závěrem Adler dodává, že Evropou obchází strašidlo politické korektnosti a nesnášenlivosti vůči názorům, jež se nelíbí nynější intelektuální špičce.

"Je tragické, když právě tito rádoby vzdělanci převezmou řízení světadílů. A ještě tragičtější je, když jim přitaká člověk s prokazatelnou dávkou modré krve v cévách," opřel se na konci novinář do knížete.

Více čtěte:

Kníže označil Sarkozyho za rasistu. A už sklízí kritiku

Foto: Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…