Schwarzenberg označil Sarkozyho za rasistu. A už sklízí kritiku

28.08.2010 12:59

Hodně ostře komentoval český ministr zahraničí Schwarzenberg počínání Francie a prezidenta Sarkozyho při vyhošťování rumunských Romů ze země, informují Lidové noviny.

Schwarzenberg označil Sarkozyho za rasistu. A už sklízí kritiku

Postup Francie a jejího prezidenta Nicolase Sarkozyho, který ze země po stovkách vykazuje rumunské Romy ostře odsoudil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „To, jak prezident Sarkozy vyhošťuje rumunské občany, je proti duchu a stanovám EU. Když se na to díváte, nelze se ubránit podezření, že v tom hrají roli také rasistické pohledy," uvedl Schwarzenberg pro Lidové noviny.

Zároveň svým kolegům z evropské velmoci vytkl, že při projednávání této otázky nechávají za dveřmi nové země EU včetně Česka. Francie v těchto dnech ladí program pro svůj summit evropských velmocí o imigraci a Romech, který si svolala do Paříže na 6. září. Pozvánku ale nedostali Rumuni ani Bulhaři, o jejichž občanech se má jednat.

Dělat poradu bez zemí, jichž se to týká, je mylná myšlenka

Pozváni nebyli například ani Češi, naopak se ho zúčastní Kanada, která právě kvůli romským žadatelům o azyl zavedla Česku loni vízovou povinnost. „Dělat poradu bez zemí, v nichž má tento problém zajisté kořeny, je podivná, mylná myšlenka," zkritizoval záměr Francie český ministr zahraničí.

Sarkozy nedávno vyzval k zavírání nelegálních kočovných osad s tím, že jejich obyvatelé budí pohoršení a kradou. Francouzi je proto posílají za „úplatu" tři sta eur domů, pokud si u nich nenajdou do tří měsíců práci. Sarkozy za svoje kroky sklidil kritiku doma i od Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace.

Kocáb a Joch tentokrát našli společnou řeč

„V Paříži by to nemělo být jednání o nich bez nich," odkázal dokonce na „Mnichov" vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb, který z titulu své funkce předsedá mezivládní iniciativě Dekáda romské integrace, která sdružuje jihoevropské a středoevropské státy, jako jsou Bulharsko, Rumunsko či Maďarsko.

Kriticky se k francouzským opatřením staví i Roman Joch, poradce premiéra Petra Nečase pro lidská práva. „Jako Evropané, kteří trváme na tom, že v rámci Evropy mají mizet bariéry, to můžeme považovat za něco, co není v souladu s ideály evropské jednoty," řekl Joch LN s tím, že uzavřenou schůzku velmocí považuje za „velmi netaktickou".

Čtěte také:

Schwarzenberg se zastal „romobijce" Jezerského. Nevinen

Kníže se Paroubkem pobavil. Svého „milovníka Romů" prověří

Chtěl střílet Romy, teď chce za TOP 09 na radnici  

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…